Bestående av mycket frukt, grönsaker fisk och olivolja, har Medelhavsdieten gjort sig känd som en av världens nyttigaste. Foto: TT

Medelhavsdieten har flyttat till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Dieten har varit känd som den ”nyttigaste i världen”. Men nu visar det sig att unga i Medelhavsländer äter allt mer onyttigt, medan unga svenskars matvanor påminner om Medelhavsdieten.

– Medelhavsdieten är död för barn i dessa länder, säger Dr Joao Breda.

Bestående av mycket frukt, grönsaker fisk och olivolja, har Medelhavsdieten gjort sig känd som en av världens nyttigaste. Men nu är dieten döende – i alla fall enligt en chef på WHO, Dr Joao Breda. Enligt Världshälsoorganisationen lider 40 procent av barnen vid nioårsåldern i Grekland, Spanien och Italien av övervikt och fetma. Dieten har ersatts av sötade drycker och fet mat. Det skriver The Guardian. 

Enligt WHO är det i stället svenska barn som har närmare till att äta fisk, olivolja och tomater. 

– Medelhavsdieten är död för barn i dessa länder. I stället är det de svenska barnen som är närmast den. Det finns ingen Medelhavsdiet längre, och vi behöver ta tillbaka den, säger Dr Joao Breda enligt The Guardian.

Informationen kommer från data som WHO har förts sedan 2008 och innefattar över 40 länder.

Äter mer grönsaker i dag

I en studie som Livsmedelsverket publicerade nyligen har myndigheten pratat med över 3 000 skolelever från hela Sverige om deras matvanor. Den visade att unga äter mer grönsaker i dag i jämförelse med 2003.

– WHO:s uppgifter är förstås glädjande. Samtidigt ser vi att det är långt ifrån alla barn som äter den rekommenderade mängden i Sverige, säger Ewa Warensjö Lemming, frisk- och nyttovärderare i nutrition på Livsmedelsverket.

Vanligare i vissa grupper

Trots att WHO lyfter Sverige och övriga länder i Skandinavien som goda exempel på goda matvanor, så säger Warensjö Lemming att en hälsosam kost är vanligare bland vissa grupper.

– Vi ser en skillnad mellan barn som har föräldrar med lägre inkomst eller lägre utbildning och barn som har föräldrar med hög socioekonomisk status. De förstnämnda äter mer sällan frukt och dricker mer läsk till exempel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.