Mohamed Al-Fayed blev 94 år. Foto: Sang Tan/AP/TT

Kända storföretagaren Mohamed Al-Fayed död

Uppdaterad
Publicerad

Affärsmannen Mohamed Al-Fayed har dött vid 94 års ålder under fredagen, rapporterar Sky News.

Den egyptiske miljardären Mohamed Al-Fayed är bland annat känd som den tidigare ägaren av Londonvaruhuset Harrods och fotbollsklubben Fulham FC. Han gick bort under fredagsmorgonen, enbart en dag efter 26-årsdagen av sin son Dodi al-Fayeds död. Unge Al-Fayed dog i samband med den bilolycka i Paris där den brittiska prinsessan Diana omkom 1997.

Enligt Sky News ska Mohamed al-Fayed ha begravts i centrala London efter fredagsbönen i Londons centralmoské i Regent's Park.

Hyllad av klubben

Fulham FC hyllade affärsmannen via X, tidigare Twitter, efter nyheten om hans bortgång:

”Alla på Fulham var otroligt ledsna över att höra om bortgången av vår tidigare ägare och ordförande, Mohamed Al Fayed. Vi är skyldiga Mohamed en tacksamhetsskuld för vad han gjort för vår klubb, och våra tankar går nu till hans familj och vänner i denna dystra tid.”

Historien bakom framgången

Al-Fayed började sin karriär med att sälja kolsyrade drycker för att sedan bli symaskinsförsäljare. Därefter började han bygga upp sin familjs förmögenhet genom olika företag inom fastigheter, sjöfart och byggnation, först i Mellanöstern och sedan i Europa.

Efter att ha flyttat till London under 60-talet blev al Fayed snart en vän med de brittiska kungligheterna och societeten i huvudstaden. Han köpte högprofilerade företag som Ritz-hotellet i Paris 1979 och Harrods i London 1985. Han köpte senare Fulham FC 1997.

Han hamnade i konflikt med den brittiska regeringen om en vägran att ge honom medborgarskap i landet som varit hans hem i decennier, och hotade ofta att flytta till Frankrike – som hade gett honom Hederslegionen, landets högsta civila utmärkelse.

Misstänkte komplott bakom sonens död

Al-Fayed ägnade tio år åt att försöka bevisa att olyckan som dödade prinsessan Diana och hans son Dodi Al-Fayed egentligen var ett planerat mord.

Utan stöd av några bevis, enligt utredningen kring Dianas död, hävdade han att hon bar Dodi Al-Fayeds barn och anklagade prins Philip, drottningens make, för att ha beordrat Storbritanniens säkerhetstjänster att döda henne för att hindra henne från att gifta sig med en muslim och få hans barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.