Elsa Hosk, Kylie Jenner och Bella Hadid publicerar bilder i sina konton på sociala medier där de röker. Foto: TT

Kändisar upprätthåller cigarettrenden

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Världshälsoorganisationen WHO rapporterat att över sex miljoner människor världen över dör av rökning varje år, fortsätter det att vara en trend bland kändisar som gärna visar upp det, skriver Svenska dagbladet, och hänvisar till flera konton i sociala medier.

Kylie Jenner, Elsa Hosk, Sofia Richie och Bella Hadid är några av dem som kan ses röka på bilder i sociala medier och reklamkampanjer, alla med flera miljoner följare i sociala medier.

När Bella Hadid fotades i en kalenderplåtning för brittiska Love Magazine, poserar hon i åttiotalsinspirerade träningskläder med cigaretten i munnen.  

– Det finns en direkt sex appeal i att se någon röka på ett fotografi, säger Carrie Goldberg, redaktör på Harper’s Bazaar till Svd Perfect guide.

LÄS MER: Gymnasieungdomar vill ha totalförbud mot rökning

– Det är ett sätt att, utan ord, säga att det är bra att vara lite farlig. Tyvärr har cigaretter en cementerad roll i konst- och modevärlden. Nu har vi än mer ansvar att vara återhållsamma med hur och när de används som rekvisita i modestyling.

Kylie Jenner röker. Foto: Skärmdump från Instagram.

Rökpaus på toan

På The Met gala i New York tidigare i vår uppmärksammades den ohälsosamma trenden när Hollywoodskådespelerskan Dakota Johnson, popstjärnan Rita Ora, Paris Jackson och Bella Hadid publicerade bilder på sig själva när de rökte inne på toaletten, vilket de senare ska ha fått kritik för av både styrelsemedlemmar och sponsorer för galan.

Kändisgänget tar en rökpaus på toaletten under Met-galan. Foto: Skärmdump från Twitter.

LÄS MER: WHO: Rökning kostar tusen miljarder dollar – varje år

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.