Nationella Frontens Marine Le Pen ska nu försöka locka så många väljare från anhängarna till de förlorande kandidaterna som möjligt – vilket kan bli svårt med tanke på att bland annat Republikanernas Francois Fillon uppmanat sina supporters att rösta på Macron Foto: TT

Le Pens ilska mot Fillons stöd till Macron: ”Gamla ruttna Republikanerna”

Publicerad

De flesta utslagna kandidater har uppmanat sina anhängare att rösta på Emmanuel Macron i den avgörande rundan i det franska presidentvalet. Detta fick den andra slutkandidaten, Nationella Frontens Marine Le Pen, att ilskna till ordentligt dagen efter:
– Den gamla ruttna republikanska fronten, säger Le Pen.

Det är dagen efter Marine Le Pens stora triumf. Hon var den enda av de främsta kandidaterna som inte höll valvaka i Paris-regionen. Redan på söndagskvällen stod det klart att Frankrike har fått ett historiskt valresultat.

Kandidaten Francois Fillon som tillhör det klassiska högerpartiet, Republikanerna slogs ut. Det gjorde även Socialistpartiets kandidat Benoît Hamon. Båda två gick snabbt ut och uppmanade sina anhängare att sluta upp bakom den oberoende socialliberalen Emmanuel Macron i andra omgången.

– Den gamla ruttna republikanska fronten, som ingen längre ville ha och vilken fransmännen lämnade ovanligt drastiskt, försöker nu samla sig kring Macron, säger Marine Le Pen i hopp om att locka röster från Francois Fillons förlorarläger, rapporterar Le Figaro.

LÄS MER: Fillons uppmaning efter förlusten: ”Rösta mot extremhögern”

För det är nu den börjar, kampen om väljarna till de kandidater som gick förlorande i första omgången. De som har tröttnat på ett Republikanerna i förfall, efter Fillons förlust, och väljarna långt ut på vänsterflanken som absolut inte vill ha Macron som president.

Historiskt starkt val av Le Pen

SVT Nyheter är i dag på plats i Pas-de-Calais, dagen efter första valomgången där Le Pen gjorde ett historiskt starkt val. Aldrig tidigare har Nationella Fronten fått så många röster i ett nationellt val som man fick den här gången.

Rädsla, oro, glädje eller hopp. Känslorna är många hos de franska väljarna i centrala Hénin-Beaumont.

Måndag förmiddagar är många butiker stängda i centrum och stämningen är lugn i denna nordliga stad där Marine Le Pen röstade på söndagen.

– Jag är mycket nöjd idag, jag tror att Marine Le Pen kan skapa fler jobb och höja pensionerna, säger Jean-Paul Pilsh som arbetar som säkerhetsvakt i grannstaden.

”Nöjd att Fillon är ute”

Han har röstat Nationella fronten sedan många år, som många här i norra Frankrike där en döende industri skapat stor arbetslöshet senaste decennierna. Här fick Marine Le Pen 42 procent av rösterna i senaste regionalval.

– Jag klarar varken av högern eller vänstern längre, vi behöver en förändring. Jag är särskilt nöjd att François Fillon är ute ur leken, säger Jean-Paul Pilsh om högerns kandidat som på söndagkvällen gick till attack mot Nationella fronten och kallade det för ett  “extremistparti”.

FÅ KOLL MED SVT:S GUIDE: Så stora är politiska skillnaderna mellan Le Pen och Macron

Det råder inga tvivel om vem Jean-Paul Pilsh ska rösta på i nästa omgång.

– Macron är en snobb och kommer inte tänka på oss vanliga människor, säger han.

”Vi skulle ha färre invandrare”

Vid ett av de få kaféer som är öppet står den ensamstående och arbetslösa fyrabarnsmamman Sandrine.

– Jag är less. Någonting måste hända, man lovar och lovar… Jag tror att Marine Le Pen är den enda som kan få saker att röra på sig.

SVT Nyheter träffar väljaren Sandrine i Hénin-Beaumont, dagen efter valets första omgång. Foto: Fanny Härgestam

Att höja löner, minska arbetslösheten och få slut på terrorattentat är det viktigaste för henne och med Marine Le Pen vid makten skulle Frankrike göra bättre ifrån sig, tror hon.

– Vi skulle ha färre invandrare. Jag vet att man måste hjälpa dem men jag skulle vilja hjälpa Frankrike första. Jag vill ha förnyelse och hjälp, till oss, de små, säger Sandrine.

”Något bra för framtiden”

Men trots att Hénin-Beaumont är en stad med djup arbetslöshet och stor besvikelse på tidigare makthavare är det långt ifrån alla som röstar på Nationella fronten. På en gräsplätt sitter paret Habib och Elodie Hnaien med sina två små barn, som röstade på Macron vars väljarbas är störst hos den urbana medelklassen.

– Jag är inte emot Marine Le Pen men jag tror att Macron kommer kunna göra någonting bra för framtiden, för våra barn, säger Habib Hnaien.

Paret Habib och Elodie Hnaien röstade på Macron Foto: Fanny Härgestam

GRAFIK: Så röstade fransmännen i valet

Både han och frun Elodie röstade på Macron för hans förslag om att reformera skolsystemet i Frankrike.

– Han är ung dessutom och har god tid på sig att göra någonting, säger Habib Hnaien.

”Frexit en katastrof”

På en liten gata som kantas av nernötta tegelhus promenerar pensionären Isabelle Carpentier med sin mamma Lucie Charpentier.

– Jag är lite besviken över att Marine Le Pen fick så många röster igår, men samtidigt nöjd att hon har en motkandidat med en verklig chans att vinna, för jag är emot Le Pens ideologi. Den skrämmer mig, säger den före detta läraren Isabelle Carpentier.

Trots att kandidaten som hon röstade på inte gick vidare – yttervänsterns Jean-Luc Mélenchon – tänker hon inte avstå från att rösta i andra omgången.

– För mig råder det inga tvivel om att jag kommer rösta Macron. Att lämna eurosamarbetet som Marine Le Pen vill skulle vara en katastrof för Frankrike, säger Isabelle Carpentier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentval i Frankrike 2017

Mer i ämnet