Kaos på flygplatsen när folk försöker fly Kabul

Uppdaterad
Publicerad

Kaotiska scener utspelar sig på Kabuls internationella flygplats och minst sju personer uppges ha dödats i tumultet.

Bilder som just nu sprids på sociala medier visar desperata personer som klamrar sig fast på ett lyftande flygplan.

Desperation efter att lämna landet har fått hundratals afghaner att söka sig till Kabuls internationella flygplats, men bråk utbröt mellan passagerare som försökte nå sina plan efter meddelanden om att alla avgångar stoppas, rapporterar Reuters. 

På flygplatsen finns också representanter från flera länder som försöker evakuera sin ambassadspersonal och medborgare som befinner sig i Afghanistan.

Bilder som sprids på sociala medier visar hur flera personer klättrar upp på ett rullande amerikanskt flygplan på en av flygplatsens startbanor. Bilderna visar sedan hur två personer tycks störta mot marken, uppgifter som ännu inte bekräftats.

Skjutit i luften

Enligt nyhetsbyrån Reuters har amerikanska trupper skjutit i luften för att hindra hundratals civila från att springa in på startbanan.

– Det var utom kontroll. Skotten sköts enbart för att avvärja kaos, säger en tjänsteman till Reuters.

Minst sju personer har dödats i tumultet på Kabuls flygplats, uppger nyhetsbyrån AP som hänvisar till amerikanska myndighetskällor. Det är oklart hur de mist livet.

– Jag är väldigt rädd. De skjuter massor av skott i luften, säger ett vittne till nyhetsbyrån AFP.

Amerikansk militär har kontroll över flygplatsen för att hjälpa till med evakueringen av ambassadspersonal och andra civila. Allt vanligt civilflyg är stoppat och endast specialflygningar tillåts.

The Guardian uppger att Storbritanniens ambassadör och tysk ambassadpersonal på flygplatsen utfärdar visum, medan USA:s sista plan för lokalanställda som sökt visum enligt CNN har lyft.

Talibanerna: Får komma hem

Talibanerna säger att de som ändrar sig angående att lämna landet får återvända.

– Alla som vill kommer få återvända hem från flygplatsen, om de beslutar sig för att stanna. Civilia kommer inte att komma till skada, uppger en talesperson för talibanerna, rapporterar Reuters.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.