Kaoset i Köln ”var planerat”

Publicerad

Anmälningarna om olika typer av brott riktade mot kvinnor under nyårsfirandet i Köln ökar. Nu har 379 polisanmälningar lämnats in. Tysklands justitieminister Heiko Maas hävdar att de sexuella övergreppen måste ha varit ”organiserade”.

– Ingen ska säga till mig att det här inte var samordnat eller planerat. Misstanken är att ett specifikt datum och en förväntad folkmassa utsågs, säger Heiko Maas till Bild am Sonntag.

Enligt tidningen samlades unga män inte bara från Köln utan så långt bortifrån som Frankrike och Belgien. Med hänvisning till betrodda poliskällor skriver tidningen att några nordafrikaner har använt sociala nätverk för att sända upprop om att samlas till nyårsfirande i Köln.

Kaotisk afton

– Gripanden har skett och vi kommer att fortsätta att göra gripanden. Sedan gäller det att avgöra huruvida dessa personer har eller inte har varit inblandade på nyårskvällen, säger en taleskvinna för polisen i Köln enligt Reuters.

I ett tidigare uttalande sade Kölnpolisen att de misstänkta i utredningen ”huvudsakligen är från länder i norra Afrika” och att den ”huvudsakligen gäller asylsökande och människor som vistats i Tyskland illegalt”.

Att samla bevis är svårt, eftersom polisen inte klarade av att få kontroll över den kaotiska händelseutvecklingen på nyårsnatten.

Hårdare lagar

I lördags genomförde den högerpopulistiska och främlingsfientliga rörelsen Pegida en demonstration i Köln. Att migranter sägs ha varit inblandade i brottsvågen tar Pegida som intäkt för att förbundskansler Angela Merkels välkomnande hållning varit felaktig.

Tyskland tog under 2015 emot 1,1 miljon asylsökande. Efter att gång på gång ha upprepat ”vi klarar det här” har händelserna i Köln fått Merkel att byta taktik. Nu vill hon förändra lagstiftningen så att det blir möjligt att snabbare utvisa asylsökande som begår brott och personer som vistas illegalt i landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyårsövergreppen i Köln

Mer i ämnet