Kaotiskt presidentval i Italien – Bersani avgår

Uppdaterad
Publicerad

Pier Luigi Bersani, ledare för Italiens största parti PD, avgår. Det efter att var fjärde partimedlem svikit partilinjen i det pågående presidentvalet.

Mittenvänsterpartiet Partito Democratico fick flest röster i det italienska valet för någon månad sedan. Men partiet har inte lyckats bilda någon regering i det djupt polariserade italienska politiska klimatet.

Och nu fick ledaren Bersani ytterligare en motgång.

Partimedlemmarna svek

Efter tre röstningsomgångar hade det italienska parlamentet inte lyckats rösta fram någon president. Inför den fjärde nu på fredagskvällen gick Bersani ut och uppmanade sitt parti att rösta på Romano Prodi.

Men var fjärde partimedlem, 101 stycken, struntade i det och röstade istället blankt. Det fick partiledaren Pier Luigi Bersani att se rött. Så snart en ny statschef röstats fram så avgår han som ledare för Italiens största parti.

– Jag kan inte acceptera Prodis nederlag, säger han enligt La Repubblica.

Risk för nyval

Romano Prodi har varit såväl premiärminister i Italien som ordförande i EU-kommissionen. Nästa titel skulle bli president, var tanken. Han drar sig nu ur kampen om presidentposten. Prodi hade räknat med att vinna och också han känner sig sviken.

– Den som burit mig ända hit ska ta ansvar, säger han, enligt La Repubblica.

Silvio Berlusconis högerallians har hotat med att driva fram ett nyval.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer