Theodor McCarrick, en av de mest inflytelserika personerna i katolska kyrkan i USA, avgår sedan han anklagats för flera fall av sexuella övergrepp. Arkivbild.

Kardinal avgår efter anklagelser om övergrepp

Uppdaterad
Publicerad

Påve Franciscus har tagit emot och beviljat avgångsansökan från kardinal Theodor McCarrick, före detta ärkebiskop i Washington D.C. och en av de mest framstående personerna inom katolska kyrkan i USA.

Avgången kommer sedan Theodor McCarrick anklagats för att ha begått sexuella övergrepp mot minderåriga och unga män.

Skandalen blev ett faktum i juni när den katolska kyrkan i USA meddelade att man fann anklagelserna trovärdiga om att Theodor McCarrick skulle ha utnyttjat en pojke sexuellt för 50 år sedan.

Sedan dess har flera män klivit fram och berättat om att Theodor McCarrick ska ha tvingat dem att sova med honom i ett strandhus i New Jersey när de som unga vuxna genomgick utbildning hos honom.

Theodor McCarrick har sagt sig ha ”absolut inget minne” av det påstådda sexuella utnyttjandet för 50 år sedan. De övriga anklagelserna har han inte kommenterat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.