Foto: SVT

Karta: Dessa områden kontrollerar IS

Uppdaterad
Publicerad

Den sunnitiska terrororganisationen Islamiska staten, IS, fortsätter sin frammarsch och FN varnar för folkmord. På kartan visas de områden som IS kontrollerar.

I juni i år utropade IS, före detta Isis, ett islamiskt kalifat i de regioner i Irak som har sunnitisk majoritet. Kort därefter föll staden Mosul i terrororganisationens händer.

Yazidier tvingades fly

IS fortsatte sin frammarsch och i början av augusti tog gruppen kontroll över staden Sinjar, i norra Irak, nära den syriska gränsen. Tiotusentals yazidier flydde och sökte då skydd vid Sinjarbergen, men omringades snart av Isis.

Yazidierna strandades utan både mat och vatten och 500 dödades i en Isis-offensiv. Tusentals har lyckats fly därifrån, men ännu beräknas tiotusentals vara nödställda i bergsområdet.

Vill vinna mer mark

IS har även börjat närma sig Erbil, en stad med ungefär 800.000 invånare och som ligger åtta mil ifrån den intagna staden Mosul.

De områdena som är rödmarkerade på kartan kontrollerar IS helt eller till viss del. Det är främst områden i norra Irak och norra Syrien.

USA har genomfört flera riktade flygangrepp mot IS i norra Irak, bland annat i närheten av Sinjar och utanför Mosul.

FAKTA: YAZIDIERNA

Visa

Yazidierna är en religiös grupp som i Irak finns främst i den norra delen av landet. Det finns både kurdisk- och arabisktalande yazidier. De förföljs av främst extrema islamister som betraktar dem som avfällingar från den rätta läran, och många har tvingats konvertera till islam.

Ingen vet hur många yazidier som finns i Irak, deras antal uppskattas till allt från 70.000–500.000. Minority Rights Group International har redan före Islamiska statens frammarsch varnat för att yazidierna riskerar att utplånas i tysthet. Yazidismen är en förislamisk religion med rötter i det gamla Persien, och har inslag av både islam och kristendom.

Källa: BBC, TT, SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet