Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Området Kaliningrad är helt avskuret från Ryssland och är kraftigt militariserat. Se vilka militära resurser Ryssland har i videon. Foto: Christine Olsson /TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Karta: Så ser ryska Kaliningrads krigsmakt ut

Uppdaterad
Publicerad

Ryska Kaliningrad, hem för den ryska Östersjöflottan, är snart helt omringat av Natoländer. Det lilla ryska landområdet inklämt mellan Litauen och Polen väntas nu förstärkas efter Sveriges och Finlands Natoansökan. Men området är sedan tidigare kraftigt militariserat med fartyg, flyg och missiler som når Sverige på bara några minuter.

Jonas Kjellén är försvarsanalytiker vid FOI och forskar på Rysslands närvaro vid Östersjön och har analyserat var de ryska militära enheterna finns i Kaliningrad och vilken kapacitet de har. Bland annat det mobila robotsystemet Iskander, med en räckvidd på hundratals kilometer. 

– Det här är ett system som ofta förknippas med taktiska kärnvapen. Det når långt upp i Baltikum, större delar av Polen men även delar av Sverige.

SVT har tidigare rapporterat om det militära läget i Kaliningrad, redan 2015 gjorde Totalförsvarets forskningsinstitut bedömningen att det troligen finns kärnvapen i den ryska enklaven.

Fartyg, flyg och robotar – Se kartan över Kaliningrads militära styrkor i videon ovan.

Kaliningrad oblast är en rysk exklav vid Östersjöns kust. Området är stort som Skåne och ligger inklämt mellan Litauen och Polen och sydöst om Gotland, utan förbindelse med Ryssland.

Området har cirka 900 000 invånare och provinshuvudstaden heter också Kaliningrad, men benämndes fram till 1946 som Königsberg, och var tidigare huvudstad i den tyska provinsen Ostpreussen.

Staden blev under andra världskriget sönderbombad av britterna och under slutfasen av kriget ockuperades staden av Sovjetunionen.

Vid krigets slut 1945 fördelades området till Sovjetunionen och staden bytte namn till Kaliningrad efter den sovjetiska kommunisten Michail Kalinin.

Källa: Encyclopedia Britannica, BBC

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige och Nato

Mer i ämnet