Foto: Erlend Aas, TT

Kreml: Inga fientliga avsikter gentemot Sverige och Finland

Uppdaterad
Publicerad

Om Sverige och Finland går med i försvarsalliansen Nato så kommer det inte att bli ”utan politisk reaktion”, säger Rysslands biträdande utrikesminister Aleksandr Grusjko enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax.

– Om Nato talar om att flytta kärnvapen närmare Ryssland så kommer Moskva ge ett ”lämpligt svar”. Men det är för tidigt för att prata om att placera ryska kärnvapen runt Baltikum, säger Grusjko.

Sedan tidigare finns det dock spekulationer om att det finns icke-strategiska kärnstridsspetsar i den ryska enklaven Kaliningrad, som gränsar till Litauen.

Grusjko säger också att Ryssland ”inte underskattar hotet av ett militariserat Arktis, som som håller på att förvandlas till en militär konfliktzon”.

Samtidigt säger han att Ryssland inte har några fientliga intentioner gentemot Finland och Sverige.

Niinistö: ”Ska ringa Kreml”

Finlands president Sauli Niinistö säger till Svenska Yle att han kommer att ringa Kreml redan under lördagen.

– Jag kommer att säga att vi håller fast vid vår linje att maximera vår säkerhet. Efter att Ryssland gjorde som det gjorde, är det här nu ett logiskt steg för oss. Jag tänker också understryka att säkerhet inte är ett nollsummespel, att vi ökar vår säkerhet minskar inte någon annans säkerhet, sa Niinistö i en intervju i Morgonettan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag skulle inte säga att vi är rädda” säger Finlands president Sauli Niinistö om landets snabba process mot en ansökan om Natomedlemskap. Foto: TT/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.