Foto: TT

Niinistö och Marin säger ja till Natomedlemskap

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen kom det historiska beskedet. Finland måste utan dröjsmål lämna in en ansökan till Nato, meddelar president Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin i ett gemensamt pressmeddelande.

”Ett medlemskap i Nato skulle stärka Finlands säkerhet. Som medlem i Nato skulle Finland stärka hela försvarsalliansen. Finland måste utan dröjsmål ansöka om medlemskap i Nato. Vi hoppas att de nationella åtgärder som ännu krävs för att fatta detta beslut vidtas skyndsamt under de närmaste dagarna.”

Beskedet var väntat. En majoritet av finländarna är positiva till Nato. Men spänningarna väntas öka mellan länderna. Det finns också en oro för ökad rysk aggression, säger Hasse Svens, SVT:s reporter i Finland.

Sverige och Nato

– Alla visste att de skulle säga ja, men att det dröjt så länge beror på att statsminster och president inte ville gå ut för tidigt för att ta död på Natodebatten i landet.

Redan senare i år är planen att sätta upp stängsel vid gränsen, säger Hasse Svens.

På lördag kommer besked från de finländska Socialdemokraterna om deras officiella inställning till Nato.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet