Sveriges riksdag Foto: Jessica Gow / TT

S begär säkerhetspolitisk debatt i riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna har begärt att Natofrågan ska debatteras i en extrainsatt riksdagsdebatt.

Det står klart nu efter att partiet har lämnat in en begäran.

SVT kunde på tisdagen berätta att en extra riksdagsdebatt om Nato planeras att hållas på måndag. Nu har Socialdemokraterna lämnat in en formell begäran, något som Omni var först med att rapportera.

”Det finns ett stort värde i att regeringen och riksdagens partier diskuterar de stora säkerhetspolitiska förändringar som den ryska aggressionen för med sig”, står det i begäran, som är signerad av gruppledare Annelie Karlsson (S).

Sverige och Nato

Överläggningarna, som innefattar alla riksdagens partier, ska analysera förändringar av det säkerhetspolitiska läget till följd av Rysslands aggression mot Ukraina, ”inklusive vilka konsekvenser det får för Sveriges säkerhetspolitik, särskilt i förhållande till Sveriges internationella samarbeten”, står det vidare i den begäran som lämnades in på onsdagen.

Flera partier har föreslagit debatt

Det har ännu inte fattats något formellt beslut om att godkänna begäran. Först efter samråd med talmannen och gruppledarna kommer en eventuell tid att meddelas.

Enligt SVT:s politiska kommentator Mats Knutsson handlar debatten om ett eventuellt Natomedlemskap och den säkerhetspolitiska analys som partierna lägger fram på fredag, inför en eventuell medlemsansökan.

Flera partier, däribland Kristdemokraterna och Liberalerna, har tidigare föreslagit en riksdagsdebatt om Nato.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet