Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Få en sammanfattning över det senaste läget för striderna i östra Ukraina. Foto: SVT/TT/AP

Karta: Så ser striderna ut i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Kriget i östra Ukraina pågår utan paus. Efter att staden Sievjerodonetsk fallit i rysk kontroll flyttas nu fokus till grannstaden Lysychansk.

– Jag bedömer att den ryska operationsavsikten är att överta hela Luhansk oblast, säger Jörgen Elfving, tidigare överstelöjnant.

Efter att ukrainska styrkor retirerat från staden Sievjerodonetsk, i östra Ukraina, flyttas nu fokus till grannstaden Lysychansk.

Den ligger några kilometer västerut på en sluttning med utsikt över floden Donets och det nu sönderbombade Sievjerodonetsk. Här menar de ukrainska styrkorna att man ska ha större möjligheter att möta det ryska anfallet, enligt Elfving.

Kriget i Ukraina

Ryssland uppger att de i samband med de senaste striderna tagit kontroll över en hel del krigsmateriel som exporterats till Ukraina från väst.

– Bland dem svenska pansarskott av typen AT4, säger Jörgen Elfving.

Hör mer om striderna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet