Carles Puigdemont deltog i protester i Belgien efter domarna mot katalanska separatistledare i måndags. Foto: TT

Katalanska ex-ledaren överlämnar sig till belgiska myndigheter

Uppdaterad
Publicerad

Flera katalanska separatistledare har dömts till fängelsestraff i Spanien efter Kataloniens utbrytningsförsök 2017. Nu har ex-ledaren Carles Puigdemont överlämnat sig till belgiska myndigheter, rapporterar AP.

Spaniens högsta domstol dömde i veckan nio katalanska separatistledare till fängelsestraff på mellan nio och 13 år. I samband med detta utfärdades en europeisk arresteringsorder gällande den tidigare regionspresidenten Carles Puigdemont som bor i Belgien.

Nu har Puigdemont överlämnat sig själv till belgiska myndigheter, rapporterar nyhetsbyrån AP. Han klargjorde dock att han motsätter sig alla utlämningsförsök till Spanien, enligt spanska El Pais.

Protester i Barcelona

Carles Puigdemonts anklagas för uppvigling och misshushållning med allmänna medel på grund av hans roll gällande att organisera en självständighetsomröstning 2017. Samma brott som flera andra separatistledare dömdes för i måndags.

Efter domarna mot separatistledarna har stora protester ägt rum i Barcelona. Under fredagen väntas tusentals nya demonstranter nå den katalanska huvudstaden. Polisen har bland annat spärrat av vägar för att förbereda inför en manifestation som planeras klockan 17 på fredagen. Även katedralen Sagrada Familia ska hållas stängd under dagen, enligt Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.