Foto: TT

”Katalonien förklarar sig självständigt inom några dagar”

Uppdaterad
Publicerad

Katalonien kommer att förklara sig självständigt inom några dagar, uppger regionens ledare Carles Puigdemont enligt BBC.

I sin första intervju efter söndagens folkomröstning, berättar Kataloniens ledare Carles Puigdemont för BBC att hans regering kommer att förklara sig självständigt och kommer ”agera i slutet av denna eller början av nästa vecka”.

På frågan om vad han skulle göra om den spanska regeringen skulle ta kontroll över den katalanska regeringen, var svaret att det skulle vara ”ett misstag som skulle förändra allt”.

Kataloniens självständighetskamp

Enlig Puigdemont för de båda regeringarna för närvarande ingen dialog med varandra.

Politisk kris

Det var en överväldigande majoritet, 90 procent, som röstade ja till självständighet, men endast omkring 40 procent av de röstberättigade deltog i folkomröstningen i söndags.

Omröstningen, som förklarats olaglig av Spaniens regering, har lett till den värsta politiska krisen i landet på årtionden och väckt rädsla för våld på gatorna samtidigt som en kamp utspelar sig mellan regionens ledare och landets regering.

LÄS MER: Kungen: ”Läget är mycket allvarligt”

LÄS MER: Generalstrejk i Katalonien – 700.000 demonstrerade

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kataloniens självständighetskamp

Mer i ämnet