Jordskredet har dragit med sig några mindre ladugårdsbyggnader tillhörande en gård som ligger några hundra meter från raset, uppger Vg.no.
En väg mellan Graneggen och Esp har spärrats av pga jordmassorna. En kraftledning har också svepts med av raset. Strömmen i rasområdet gick under nyårsnatten. Elektriker som befann sig på platsen för att undersöka vad som hänt hörde då knakljud, uppger Adressa.no
-Det är ett väldigt instabilt område och skredet fortsätter att utvidga sig, säger insatsledare Tore Kyllo vid polisen i Sör-Tröndelag polisdistrikt.
En kilometer långt
En av de evakuerade säger till NRK att raset är mellan 500 och 600 meter långt. Enligt Adresseavisen kan raset vara en kilometer långt.
Skredet började någon gång mellan klockan 6 och 9 på morgonen.
Polisen har kallat in extra styrkor, både från brandkåren och hälsomyndigheter.
Svein Graneggen väcktes av ljudet från helikoptrar vid niotiden. Han, hans fru och två barn hann bara få med sig det nödvändigaste.
-Det är ganska skrämmande, men jag är glad att det inträffade såpass långt från vårt hus, säger Graneggen till adressa.no.
Flera ras i området
Enligt Graneggen har det varit flera ras i området. Ett större för tio år sedan och flera mindre efter det.
Skredet har följt en flodfåra ner mot Trondheimsfjorden. Gråa lermassor skär genom det snöiga vinterlandskapet som en flod av lava – men verkar ha missat de i vissa fall mycket närliggande gårdarna.
-Det är ett stort ras vi talar om. Vi försöker skaffa oss en överblick över omfattningen, säger Tor Arne Malm vid räddningstjänsten till Adressa.no.
Kvicklera
Det är osäkert vad som orsakat jordskredet men enligt geologiska kartor över Trondheims kommun ligger området på kvicklera, skriver VG.no. Leran, som före landhöjningen legat på havsbotten, blir instabil när färskvatten sköljer bort havssaltet, förklarar geologen Kari Sletten vid Norges geologiska forskningscentral.
I Norge är jordskred betydligt vanligare än i Sverige.
-De har geologiska förutsättningar för det, det finns den typen av leror. Norrmännen är också vana vid det, säger Lars Rodhe, förste statsgeolog vid Sveriges geologiska undersökning (SGU), till TT.
SVT/TT
Fakta: Tidigare ras i Norge
- Maj 2008: Två hus i Otta i centrala Norge slits med vid ett jordskred och flera vägar stängs av.
- Mars 2009: Fyra hus, sex stugor och två bilar sveps ut till havs vid ett stort lerskred i Namsos, norr om Trondheim. Som genom ett under kommer ingen människa till skada.
- December 2009: Ett 20-tal personer evakueras i Årdal.
- Mars 2010: Ett ras utefter Bergensbanen vid Evanger stänger tågtrafiken mellan Oslo och Bergen.
- September 2010: Vid ett stort skred nära Lyngen drogs två hus med ut i havet. En man kunde räddas.
- Oktober 2010: Tre personer skadades i ett jordras under en vandring på Istinden.
- Juni 2011: Gudbrandsdalen isoleras från omvärlden, flera hus rasar och hundratals människor evakueras vid översvämningar och skred.
- November 2011: Jord- och stenskred längs järnvägen Oslo-Bergen leder till att större delen av sträckan stängs. Även Sörlandsbanen mellan Oslo och Stavanger stängs. Vid Myrdal mellan Oslo och Bergen låg sten och grus upp till tre meters höjd på rälsen.
TT