En överblicksbild på affärsdistriktet i Jakarta från tidigare i år, den stad i världen som just nu noterar sämst luftkvalité när det kommer till så kallat AQI-värde. Foto: Dita Alangkara / AP / TT

Katastrofsiffror för Jakarta – presidenten stäms för usel luftkvalitet

Uppdaterad
Publicerad

Luftkvalitén i Jakarta är redan riktigt usel, och på senare tid har den försämrats ytterligare – på ett dramatiskt sätt. Nu har miljö- och klimataktivister gått samman och stämt Indonesiens regering. Myndigheterna är dock inte så bekymrad över den alarmerande så kallade AQI-datan:

– Det är inte så illa, säger Jakartas miljömyndighets-chef Andono Warih.

Tidigare i våras pekades Jakarta ut som den stad i hela Sydostasien som har sämst luftkvalitet. Detta efter en studie som miljöorganisationen Greenpeace gjort tillsammans med företaget IQ air, som mäter luftföroreningar i över hundra städer runtom i världen.

Nu kommer siffror som visar att läget förvärrats ytterligare senaste månaden. I Jakarta noterades under juni månad sämre luftkvalitet än frekvent återkommande värstingar i sammanhanget, så som Dehli och Peking, rapporterar The Guardian.

30 aktivister bakom stämningen

Den indonesiska huvudstaden hade den 25 juni i år ett AQI-värde (luftkvalitetsindex från IQ air) på svindlande 240. En vecka senare är läget något bättre, och den 2 juli har Jakarta AQI-värde på 165. Jakarta har fotfarande högst index av alla städer i hela världen.

I Berlin är motsvarande siffra i dag 12. Paris: 45. Stockholm: 21

Trafikstockning i Indonesiens huvudstad Jakarta – utsläppen från trafiken är en starkt bidragande orsak till den besvärliga situation med luftföroreningar i den jättelika staden Foto: Dita Alangkara / AP / TT

Läget med luften har nu fått 30 aktivister, konstnärer och företagare att gemensamt stämma Indonesiens regering. Ärendet är riktat gentemot landets president Joko Widodo, flera departement samt guvenörerna i Jakarta, Banten-provinsen och Västra Java.

– Vi hoppas, genom den här rättsprocessen, att regeringen kan förbättra redan existerande riktlinjer, och börja ta effektiva steg för att bekämpa luftföroreningar, för nuvarande riktlinjer fungerar inte, säger advokaten Ayu Eza Tiara, som företräder gruppen, till The Guardian.

Myndigheten tar lätt på kritiken

Hos Jakartas lokala miljömyndighet tar man dock lätt på kritiken. De alarmerande siffrorna för juni månad vill man inte fästa för mycket vikt vid, utan beskriver luftkvaliteten hittills i år som ”medelmåttig”.

När den tillförordnade chefen för stadens lokala miljömyndighet, Andono Warih, fick kommentera den dramatiska datan om Jakarta-luften från 25 juni var reaktionen:

– Det är inte så illa.

Efter att ha gjort egna mätningar i staden har man dragit andra slutsatser, förklarar myndighetschefen för The Jakarta Post.

– Vi kan inte säga att luftkvalitén i hela staden är ohälsosam hela tiden, säger Andono Warih.

Jakartas skyhöga halter PM2,5-partiklar

Ett exempel på hur illa det är:

Redan under 2018 nådde Jakarta en nivå av 45, 3 mikrogram PM2,5-partiklar per kubikmeter luft, rapporterade The Jakarta Post tidigare i år. Vissa dagar noterar staden betydligt mycket högre nivåer.

Låter det obegripligt?

I förenklade termer kan man säga att det under fjolåret fanns fyra gånger så mycket små luftburna partiklar i Jakarta-luften som vad Världshälsoorganisationen WHO har satt satt som max-nivå.

Naturvårdsverket om småpartiklar i luften:

”PM2,5 som är partiklar som är mindre än 2,5 mikrometer. Dessa något mindre partiklar har en tydlig koppling till effekter på hälsan både på kort och lång sikt.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.