Den tyska katolska kyrkan har dolt och förnekat mängder av sexuella övergrepp, konstaterar dess ledare Reinhard Marx. Foto: Mihael Probst, TT

Katolska kyrkan: Vi har förnekat övergreppen

Publicerad

Tusentals barn och ungdomar har utsatts för sexuella övergrepp av katolska präster i Tyskland – och skrämts till tystnad.
– Kyrkan har tittat åt andra hållet, dolt och förnekat de sexuella övergreppen, säger den tyska katolska kyrkans ledare Reinhard Marx.

Katolska kyrkan har den senaste tiden skakats av en rad avslöjanden om prästers övergrepp på barn. Bara i Tyskland har nästan 3 700 minderåriga utsatts för övergrepp, visar en studie gjord av ett forskningskonsortium på uppdrag av den tyska biskopskonferensen. Övergreppen har begåtts av 1 670 präster mellan åren 1946 och 2014.

Skrämdes till tystnad

Nu ber katolska kyrkan om ursäkt.

– Jag ska vara väldigt tydlig med att sexuella övergrepp är ett brott. De skyldiga måste straffas. Som ordförande för Tysklands biskopskonferens, och personligen, ber jag om ursäkt för alla fel och allt lidande, säger Reinhard Marx.

Offren var mestadels pojkar under 13 år, som skrämdes till tystnad av prästerna. Mörkertalet är stort och skandalen kan vara bra mycket mer ofattande än det som framkommer i rapporten. Den verkliga offersiffran kan vara fyra gånger så hög – alltså uppemot 15 000 minderåriga som utsatts för övergreppen, varnar författarna till studien.

Kritiserar studien

Flera övergreppsoffer har kritiserat rapporten för att förövarna inte är namngivna. Den har även kritiserats för att systematiken kring övergreppen, förflyttningar av misstänkta präster och mörkläggningar inte kan redas ut i en studie som inte haft tillgång till all dokumentation, säger Eckiger Tisch som representerar offren.

Han vill i stället att oberoende experter ska göra en grundlig revision av studien, och att offren borde erbjudas kompensation.

Bara en tredjedel av de präster som har anklagats för övergrepp har ställts till svars av kyrkan och ytterst få har fått något straff.

– Vi är inte färdiga med att konfrontera händelserna och konsekvenserna. Det arbetet startar nu, säger Reinhard Marx.

Fakta: Övergrepp i tyska katolska kyrkan

Visa
  • Forskare från tre tyska universitet har granskat 38 156 dokument från den katolska kyrkans arkiv, som sträcker sig över en 70-årig period.
  • Resultatet visar att totalt 1 670 präster har utnyttjat 3 677 minderåriga sexuellt, huvudsakligen pojkar. Övergreppen har skett mellan 1946 och 2014. Mer än hälften av offren var under 13 år.
  • Kristendomen är världens största religion, med nästan en tredjedel av mänskligheten som medlemmar.
  • Romersk-katolska kyrkan är den största av kristendomens tre huvudgrenar, framför den ortodoxa och den protestantiska kyrkan.
  • Nästan två miljarder människor eller 17,5 procent av mänskligheten, fanns registrerade som medlemmar i katolska kyrkan år 2011.
  • I Sverige fanns det 104 175 registrerade medlemmar i katolska kyrkan 2014, organiserade i 44 församlingar.

Källa: NE

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer