Påven Franciskus har godkänt fem biskopars avskedsansökningar sedan det avslöjats att det förekommit övergrepp inom den chilenska katolska kyrkan. Arkivbild. Foto: TT

Nya anklagelser om sexövergrepp inom katolska kyrkan

Publicerad

Chilensk polis och åklagare utreder nya anklagelser om sexuella övergrepp inom katolska kyrkan. På fredagen genomfördes razzior i regionen Araucanía i södra Chile. Totalt fem präster i regionen utreds för brott som ska ha begåtts efter år 2000.

Tillslagen var de senaste i en rad där Chile tagit krafttag för att komma till rätta med övergrepp inom kyrkan.

De kom också samma dag som den katolska prästen Oscar Muñoz framträdde i rätten. Muñoz anklagas för övergrepp på sju barn mellan åren 2002 och 2018 och riskerar 15 års fängelse.

– Det är inte en liten sak att dessa mycket allvarliga och upprepade brott tros ha begåtts inne i kyrkan, i ett prästhem, säger åklagaren Emiliano Arias.

Tystats i många år

Påståenden om sexuella övergrepp inom Chiles katolska kyrka och att man har tystat ner desamma kom fram tidigare i år.

Enligt en av Vatikanen utförd utredning ses chilenska biskopar som skyldiga till ”allvarlig försumlighet” i sin hantering av krisen.

Biskopar och präster har fått gå

I maj kallade påven över 30 av biskoparna till Rom, där de kollektivt erbjöd sig att avgå efter skandalen. Flera präster har avskedats och påven Franciskus har godkänt fem biskopars avskedsansökningar, varav fyra anklagas för att ha mörkat övergrepp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer