Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT:s korrespondent Bert Sundström förklarar oroligheterna i Kazakstan. Foto: AP, SVT

Kazakstan fängslar tidigare nationell säkerhetschef misstänkt för förräderi

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare chefen för Kazakstans nationella säkerhetskommitté, Karim Massimov, och några flera andra tjänstemän har häktats misstänkta för förräderi. Samtidigt har landets ledare Kasym-Zjomart Tokajev haft samtal med Vladimir Putin om att återställa ”ordningen” i landet – efter massgripanden och oroligheter som hittills kostat över 40 människors liv och skadat hundratals.

Efter dagar av protester och våldsamheter, i storstaden Almaty och på flera andra platser i Kazakstan, diskuterade Rysslands president Vladimir Putin och hans kazakiska motsvarighet, Kasym-Zjomart Tokajev, på lördagen läget i landet. Samtalet handlade om att återställa ”ordningen”, rapporterar amerikanska tv-kanalen CNN.

Enligt ett uttalande från Kreml ska Tokajev ha sagt till Putin att situationen är på väg att stabiliseras. Han ska också ha uttryckt sin ”uppskattning” över att Moskvaledda militärstyrkor från säkerhetsorganisationen CSTO skickats till Kazakstan, i ett försök att kontrollera våldet på gatorna.

Tusentals gripanden

Under lördagen har flera högt profilerade tjänstemän även häktats misstänka för förräderi. En av dem är Karim Massimov, tidigare chefen för Kazakstans nationella säkerhetskommitté. Det meddelar landets nationella säkerhetskommitté, enligt det statliga mediabolaget Khabar 24. Vad som ligger till grund för anklagelserna är i nuläget oklart.

Enligt nyhetsbyrån Reuters fick Massimov sparken i veckan. Han ska ha fängslats tillsammans med flera andra icke-namngivna män.

Ett tjugotal demonstranter och 18 poliser har dött i protesterna, hundratals har skadats och över 5 800 har gripits, enligt inrikesdepartementet. Offentliga byggnader över hela Kazakstan har genomsökts och satt i brand – i vad som beskrivs som de värsta oroligheterna sedan den tidigare Sovjetrepubliken förklarades självständig år 1991.

”Missnöjet finns kvar”

Under fredagen konstaterade Tokajev i ett tv-sänt tal att den konstitutionella ordningen ”i stort sett återställts i alla regioner” men att ”terroristerna” fortsätter att använda vapen. Han har därför gett landets militär tillstånd att ”utan förvarning” skjuta mot demonstranter.

Att ordningen återställts ser ut att stämma, men enligt SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström betyder inte det att invånarna som demonstrerat är nöjda med situationen.

– Under ytan finns missnöjet kvar, säger Bert Sundström.

President Tokajev har förklarat den 10 januari en dag av nationell sorg för offren ”till följd av terrordåden i landet”, skriver hans presskontor på Twitter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT:s reporter Matilda Nyberg intervjuar Johan Engvall från FOI om hur Kazakstan, trots olja och naturgas, varit ett land i djup fattigdom. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer