För att slippa det omtalade våldet efter presidentvalet, handlar det mer om att en sida måste vara bra på att förlora, skriver SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås. Foto: TT

Kenya behöver goda förlorare för att slippa våldet efter valet

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Man måste vara imponerad av att Kenya hållit ihop och varit så framgångsrikt. Och fredligt. Men det kommer nog ta tid innan sådana som jag slutar rapportera om risken för våldsamheter i samband med presidentval, skriver SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås i en krönika om ett Kenya i förändring.

Johan Ripås

Afrikakorrespondent

Min frus mamma kommer från Nairobi och hennes pappa kommer från Umeå. Både i Umeå och Nairobi glunkades det i släkterna om att detta par inte var en lämplig kombination.

TV: Tre saker du behöver veta om Kenyavalet

Valet i Kenya 2017

Men tiderna förändras, tack och lov.

Jag har ingen vidare koll på läget i Umeå, men här i Nairobi vet jag att många unga i dag står långt ifrån sina föräldrar när det kommer till vikten av etnicitet på sin partner.

Etniska motsättningarna föder misstro

Kenyaner är uppkopplade. Särskilt den unga generationen i städerna lever varje dag med världen i sina telefoner. Där har man sina nätverk och där hittar man vägar till inkomst.

LÄS MER: Unga nyckel till presidentseger när Kenya går till val

På ett sätt har många unga kenyaner mer gemensamt med jämnåriga i storstäder på andra sidan jorden än med sina egna föräldrar. Så kanske det är i många delar av världen. Inget unikt för Kenya. Men här är det en väg bort från de etniska motsättningarna, som är Kenyas förbannelse. I dem föds misstro, korruption och risken för våld.

Och Kenya har många, vad de kallar stammar. Nyligen blev ”Asians”, människor med bakgrund i Indien, erkända som Kenyas 44:e folkslag.

Finns risk för våldsamheter

Traditionellt har kenyaner sina nätverk inom etniciteten. Det har varit där man har fått jobb och social trygghet. I ett land där den forna brittiska kolonialmakten ritat gränserna måste man vara imponerad av att landet hållit ihop och ändå varit så framgångsrikt. Och fredligt.

Men det kommer nog ta tid innan sådana som jag slutar rapportera om risken för våldsamheter i samband med presidentval. Det våldsamma valet 2007 hade sina speciella bakomliggande orsaker, precis som valet 2013 hade omständigheter som gjorde att det gick lugnt till då.

Jag frågar mina kenyanska vänner hur det kommer att gå i valet nu.

– Raila Odinga vinner med 60-70 procent!

– Uhuru Kenyatta tar hem det här med runt 70 procent!

Oavsett vem man håller på, är man lika segerviss. Men för att slippa det omtalade våldet efter valet, handlar det mer om att en sida också måste vara bra på att förlora.

De som har minst drabbas värst

Om bilder av bränder och ödeläggelse visas rullar ut över världen efter valet är det värt att komma ihåg att enormt många fler står vid sidan och skakar på huvudet åt eländet. Det är också värt att nämna att valdeltagandet är högt. Det tyder på en hälsosam demokrati, om än i vardande.

Tyvärr kommer de som har minst vara de som drabbas värst av eventuellt våld. Eller som en kompis här uttryckte saken:

– När de stora elefanterna drabbar samman är det gräset under dem som lider mest.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Valet i Kenya 2017

Mer i ämnet