Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Min dotter finns inte längre”. Hör Grace mamma berätta om förlusten av sin dotter, och se hur tusentals nu demonstrerar mot det utbredda kvinnovåldet i Kenya här. Foto: EBU

Kenya skakas av rekordmånga kvinnomord: ”Min dotter finns inte längre”

Uppdaterad
Publicerad

2022 registrerades rekordmånga mord på kvinnor världen över.

I Kenya har 2024 redan startat med skyhöga siffror som ser ut att dra igång ett mörkt år i landets historia.

Könsrelaterade mord är den mest brutala manifestationen av våld mot kvinnor och flickor. Trots årtionden av aktivism från kvinnorättsorganisationer världen över, ökad medvetenhet och åtgärder från flera länders statsorgan misslyckas man ändå med att stävja mord av kvinnor världen över.

Högsta antalet kvinnomord på 20 år

År 2021 dödades 81 000 kvinnor världen över. 45 000 av dem dödades av sina partners eller sin närmsta familj. 2022 registrerades det högsta antalet avsiktliga kvinnomord någonsin, enligt en rapport från UN Women.

Mäns våld mot kvinnor

89 000 kvinnor. Det är det högsta antalet på 20 år.

Men den verkliga omfattningen av kvinnomord är sannolikt mycket högre. I fyra av tio fall finns inte tillräckligt med information för att kunna fastslå att morden varit just könsrelaterade.

I byn Gatanga, Kenya dödades Grace Wangari i den senaste vågen av kvinnomord som drabbar landet. Hon knivhöggs av sin pojkvän och förblödde till döds. Hennes mamma, Susan, beskriver det som ”outhärdligt” att behöva begrava sin dotter. Foto: EBU

Kenya mot mörkt rekordår

Afrika är den kontinent som drabbas särskilt av kvinnomord som utförs av närstående, tätt följt av Asien.

I Kenya har redan 14 kvinnor mördats år 2024 – just för att de är kvinnor.

– Smärtan jag känner saknar ord. Hon lämnade sina barn efter sig, säger Susan Wairimu, mamma till 24-åriga Grace som mördades nu i januari.

Mellan 2017 och 2024 mördades cirka 500 kvinnor i Kenya enligt de undersökande plattformarna Africa Uncensored och Africa Data Hub. En nationell undersökning från 2022 visade också att ungefär en tredjedel av kenyanska kvinnor, cirka nio miljoner, har upplevt någon form av fysiskt våld.

Omfattande demonstrationer mot våldet

Kenya skakades dessutom av två särskilt uppmärksammade mord i januari 2024. Ett på influencern Starlet Wahu och det andra på Rita Waeni, en student vid Nairobis lantbruksuniversitet.

Morden har utlöst omfattande demonstrationer i landet där tusentals människor nu kräver att ansvariga engagerar sig mot det utbredda våldet.

– Vi hoppas att regeringen kan hjälpa till att lösa denna fråga som inte har gått att lösa, säger Tasline Otieno, från Women in action network.

– Vi hade en annan demonstration precis som denna 2019 – men ingenting har hänt än.

Så många kvinnor dödades av SINA närstående 2022

Under 2022 dödades cirka 48 800 kvinnor och flickor världen över av sina partners eller andra familjemedlemmar. Det innebär att i cirka 133 kvinnor eller flickor dödas varje dag av någon i sin egen familj.

Kvinnomord relaterade till partner/familj 2022:

  1. Afrika: 20 000
  2. Asien: 18 400
  3. Nord- och Sydamerika: 7 900
  4. Europa: 2 300
  5. Oceanien: 200

Den överväldigande majoriteten av mord som riktar sig mot män sker utanför hemmet. För kvinnor och flickor är den farligaste platsen hemmet.

Källa: Femcide report 2023, UN Women

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mäns våld mot kvinnor

Mer i ämnet