Oppositionsledaren Raila Odinga vid en presskonferens i Nairobi. Arkivbild. Foto: TT

Kenyas HD slår fast Kenyatta som segrare

Uppdaterad
Publicerad

Högsta domstolen i Kenya slår fast den sittande presidenten Uhuru Kenyattas jordskredsseger i presidentvalet. De sex domarna var eniga i beslutet, uppger huvuddomaren David Maraga.

Oppositionsledaren Raila Odinga säger att beslutet inte är någon överraskning.

”Det var ett beslut som fattades under tvång. Vi fördömer inte domstolen, vi sympatiserar med den” säger han i ett uttalande.

Odinga manade till bojkott

Kenyatta fick hela 98,2 procent av rösterna i omvalet i slutet av oktober då rivalen Odinga – som efteråt kallat valet för en bluff – dragit sig ur och uppmanat sina anhängare till valbojkott.

Valdeltagandet var 39 procent, enligt valkommissionen.

Det ursprungliga presidentvalet i augusti ogiltigförklarades av landets högsta domstol på grund av oegentligheter.

Oroligt efter valet

Det beslutet hyllades internationellt som en möjlighet att fördjupa den kenyanska demokratin, och var en av få segrar för Odinga. Men i stället för en förbättrad politisk situation har splittringen i landet förvärrats, och 52 personer har omkommit i oroligheter sedan dess.

Bland annat har fordon bränts och polisen har i helgen skjutit tårgas i slumområdet Mathare, ett känt fäste för Odinga, efter att fyra personer hittats döda på gatan.

Domstolens beslut innebär att Kenyatta kan svära presidenteden igen den 28 november.

Liksom i valet 2013 stod kampen i augusti mellan den nuvarande presidenten Uhuru Kenyatta, i spetsen för partigrupperingen Jubileumspartiet, och Raila Odinga som leder Nationella superalliansen (förkortat Nasa). Valen 2007 och 2013 omgärdades av anklagelser om fusk och Odinga har hävdat att han snuvades på segern vid båda tillfällena.

Efter valet 2007 bröt omfattande oroligheter ut som totalt kom att kosta över 1 000 människor livet.

Årets val den 8 augusti var 72-årige Odingas fjärde försök att bli president. Även den här gången förklarade valkommissionen den sittande presidenten Uhuru Kenyatta som vinnare, med 54 procent av rösterna. Men resultatet överklagades och ogiltigförklarades den 1 september på grund av ”oegentligheter”.

Omvalet hölls den 26 oktober, trots att Odinga bojkottade det eftersom han ansåg att reformerna inte varit tillräckliga och att det därmed inte skulle bli rättvist.

Landets högsta domstol har lagt skulden för problemen på Kenyas valkommission, Independent Elections and Boundaries Commission (IEBC).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentvalet i Kenya 2017

Mer i ämnet