Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Khadija Nijim och barnen befinner sig nu i Kairo hos en vän. ”Mina barn frågade alltid om vi också kommer dö.” I videon hör du henne berätta om deras resa genom Gazaremsan. Foto: Privat

Khadija och hennes barn flydde kriget i Gaza – mannen skickades tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Efter en livshotande resa genom Gaza kom Khadija Nijim och hennes familj äntligen fram till gränsövergången i Rafah, dit UD kallat dem. Men hennes man stoppades vid gränsen, och skickades till slut tillbaka till Gaza.

Kvar stod Khadija med fem barn.

När Khadija Nijim, hennes man Samed och deras fem barn kom till gränsövergången i Rafah var klockan åtta på torsdagsmorgonen. Över 800 andra människor var redan där, och hoppades på att kunna fly från Gaza den dagen.

Vid midnatt hade kontrollanterna fortfarande inte släppt igenom Samed. Bussen till Kairo var på väg att avgå, och Khadija och barnen behövde gå ombord.

– Vi bestämde oss för att jag tar barnen och åker till Kairo, och så skulle min man förhoppningsvis följa efter. Men de säger att han blev skickad till Gaza igen. Vi vet inte varför, säger hon.

UD: Samed var inte med på listan

Khadija säger att hela familjen anmäldes till UD:s lista över svenskar som vill lämna Gaza på samma gång, men ändå är Samed inte med på listan över svenskar som får korsa gränsen.

Deras familjer har varit i kontakt med UD och svenska ambassaden i Kairo, i hopp om att kunna hjälpa honom hem till Svenljunga.

– Det är tufft att vara själv med fem barn. De saknar sin pappa. De har gråtit nu i flera dagar. De vill ha sin pappa, säger Khadija.

Åker inte hem

Barnen har blivit sjuka. De hostar, har ögoninflammation och kräks. Den äldsta dottern är tolv, och det yngsta barnet är bara två. Khadija känner inte att hon klarar av att resa med fem sjuka barn utan Samed.

– Barnen frågade precis om jag har pratat med honom. Jag ljög för dem och sa att han mår bra, och att han hälsar. Men jag har inte haft kontakt med honom nu på två dagar. Och jag fick höra nu att de har börjat bomba i Rafah, där han är.

Khadija och barnen bor nu hos en kompis i Kairo. Men hon tänker inte lämna landet utan sin man, trots att de som lämnat Gaza bara får ett begränsat visum till Egypten där de får stanna i 72 timmar.

– Vi vill ha hem honom. Om han blir kvar där kommer han bli dödad. Han kommer inte att överleva.

SVT Nyheter har varit i kontakt med svenska UD som skriver i ett mail att de inte kommenterar enskilda fall, med hänvisning till konsulär sekretess.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.