”Ju fler offer han slukat desto fler vill han ha”, skrev Jamal Khashoggi (t.h) om den saudiska kronprinsen Mohammed bin Salman (t.v) i ett chattmeddelande i maj. Foto: Ruad Kramdi/Lefteris Pitarakis/TT

Chatten kan ge ledtrådar om mordet – Khashoggi kallade kronprinsen för ”en best”

Uppdaterad
Publicerad

I en rad chattmeddelanden kritiserade den nu dödade saudiske journalisten Jamal Khashoggi den saudiska kronprinsen Mohammed bin Salman – och planerade stöd till att bilda en saudisk ungdomsrörelse.

Jamal Khashoggi var välkänd som saudisk journalist och kolumnist i amerikanska tidningen Washington Post. Han har också beskrivits som en dissident, trots att han inte själv sade sig vara emot den saudiska regimen utan endast efterlyste en del politiska reformer.

I alla fall offentligt. I privata samtal med den saudiske aktivisten Omar Abdulaziz var hans kritik betydligt skarpare mot kronprins Mohammed bin Salman, som allmänt anses vara den centrala maktspelaren i landet sedan några år tillbaka.

”En best”

Det är det amerikanska tv-nätverket CNN som har fått ta del av meddelandena, direkt från Abdulaziz själv.

Jamal Khashoggi ska ha kallat kronprinsen för en ”best”, och jämfört honom med tv-spelsfiguren Pac Man som äter allt i sin väg.

”Ju fler offer han slukat desto fler vill han ha”, skrev Khashoggi i ett meddelande i maj, snart efter att ett antal aktivister hade gripits.

”Jag skulle inte bli förvånad om förtrycket till slut drabbar även de som hejar på honom”.

Planer på motståndsrörelse

I samtalet diskuterar Omar Abdulaziz planer på att grunda en oppositionell saudisk ungdomsrörelse, en mycket känslig och farlig verksamhet i den absoluta monarkin Saudiarabien.

I några av meddelandena är Jamal Khashoggis oro tydlig, när det framkommer att saudiska myndigheter har fått nys om planerna på en ungdomsrörelse som Khashoggi åtar sig att stödja. Han uttrycker särskilt oro för sin familjs säkerhet.

Omar Abdulaziz säger till CNN att hans telefon sedan hackades av saudiska myndigheter. Det efter att amerikanska experter rapporterat att någon brutit sig in i telefonen med hjälp av avancerade spionprogram.

Om saudiska myndigheter kände till samtalen kan det vara en ledtråd till varför Khashoggi dödades inne på det saudiska konsulatet i Istanbul, skriver CNN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.