Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Möt ”Khoisankungen” som utan lov bott med sin familj i trädgården utanför Sydafrikas presidentpalats – i sex år. Han har höns och odlar marijuana. Kräver erkännande. Foto: SVT/Johan Ripås

Khoisan i Sydafrika: ”Vi var här först”

Publicerad

Khoi och San-folken är Sydafrikas ursprungsbefolkning. Ändå är inte deras världskända klickande språk upptaget som officiellt i Sydafrika. Nu kräver de erkännande.

– Vi var här först. När ANC säger att svarta blev bestulna på mark nämner de inte att de, precis som européerna, är bosättare i vårt land, säger ”Khoisankungen” Rudwan Triegard som bor utanför presidentpalatset – i protest.

När holländaren Jan Van Riebeeck anlände till nuvarande Kapstaden år 1652 mötte han varken folkgrupperna Zulu eller Xhosa. De enda som fanns i regionen var spridda stammar av Khoi och San.

Konflikterna började när holländarna, senare kallade Boer, började bedriva jordbruk på Khoi och San-folkens mark. Först över 100 år senare hamnade européerna i konflikt med andra svarta folkgrupper, som själva expanderade österifrån.

– Svarta har rättmätiga krav på mark från Apartheidtiden, men samtidigt har ANC inte velat beröra det faktum att marken som de talar om redan hade invånare när de svarta kom, säger Desmond Latham som driver Sydafrikas mest populära historiepodcast ”History of South Africa”.

”Sätter fingret på Sydafrikas komplexa historia”

Istället för fullt erkännande har Khoi och San klassats som ”färgade”, en bredare grupp med mixad bakgrund. Och när partiet ANC drivit markfrågan har man utgått från 1913 års ”Natives Land Act” och framåt, då svarta fördrivits.

– Khoi och San-frågan sätter fingret på Sydafrikas rika och komplexa historia, säger Desmond Latham.

Khoisankungen tänker inte lämna presidentpalatsets trädgård förrän han fått gehör för sina krav på erkännande av sitt folk. Han har höns, odlar grönsaker och en stor marijuanaplanta växer precis vid entrén.

– Jag har allt jag behöver här, säger han.

Följ med på ett besök hos ”Khoisankungen” i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.