• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Kidnappad familj fria efter fem år hos talibanerna

En amerikansk kvinna, hennes kanadensiske man och parets tre gemensamma barn har räddats efter att ha hållits som gisslan av talibanerna i Afghanistan i nästan fem år.

Caitlan Coleman och Joshua Boyle började sin resa 2012 och reste med sina ryggsäckar genom Ryssland, Kazakstan, Tajikistan och Kirgizistan för att slutligen hamna i Afghanistan. Caitlan Coleman var då 28 år gammal och Joshua Boyle 30.

När paret i oktober 2012 kom till Wardakprovinsen väster om huvudstaden Kabul kidnappades de av Haqqanirörelsen, som är allierade med talibanerna. Då var Caitlyn Coleman gravid i femte månaden med parets första barn. Under tiden som de har hållits fångna har Coleman och Boyle fått ytterligare två barn till.

Ville göra fångutbyte

Enligt CNN ville Haqqaninätverket använda den kidnappade familjen för att se till att Afghanistan släpper tillfångatagna medlemmar ur rörelsen. Nätverket har under åren som de kidnappade befunnit sig i fångenskap släpps flera videoklipp för att visa att familjen lever.

I onsdags kunde familjen slutligen befrias genom ett samarbete mellan pakistanska armén och amerikansk underrättelse. De ska nu antingen åka tillbaka till USA eller Kanada. 

Talibanerna håller fortfarande flera västerlänningar fångna, bland annat amerikanen Kevin King och australiensaren Timothy Weeks. Båda männen, som jobbade som lärare, kidnappades i augusti 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer