En ny video från i juni kan man se Johan Gustafsson, som kidnappades i Mali 2011. I videon vädjar Gustafsson till den svenska regeringen om hjälp. Foto: Youtube

Kidnappade Johan Gustafsson uppges behandlas väl

Uppdaterad
Publicerad

Fyra år efter kidnappningen av svenske Johan Gustafsson berättar hans familj att han lär behandlas väl.

Trots att de inte vet när de får återse honom har familjen förberett sig på hans hemkomst.

På onsdag är det exakt fyra år sedan turisterna Johan Gustafsson, Sjaak Rijke från Nederländerna och Stephen Malcolm från Sydafrika kidnappades i Timbuktu i norra Mali.

Rijke fritogs i april men har inte gett några intervjuer. Johan Gustafssons familj berättar dock för TV4 inför årsdagen något om vad medfången har sagt om tillvaron i öknen.

Svensk man kidnappad i Mali

Får gå fria i öknen

– Han berättade att det de i sin fångenskap hade frågat efter hade kidnapparna skaffat fram. De fick tydligen mat som de behövde. De gick helt fria, för Sahara i sig självt sätter stängslet. De hade sin yxa och fick hugga ved som de skulle laga mat på. Det är klart att de var under uppsikt men de satt inte fängslade i en källare, berättar pappan Göran Gustafsson för TV4.

Möjlig fångväxling

Rijkes fritagning har samtidigt inte förenklat det för dem som arbetar på att Johan Gustafsson ska bli fri, säger pappan.

UD och svensk polis är mycket tystlåtna om fallet.

– Det vi kan säga är att det jobbas bakom kulisserna hela tiden, säger Göran Gustafsson.

Bland annat har familjen, liksom Stephen Malcolms familj, bett en sydafrikansk hjälporganisation att söka kontakt med kidnapparna. Det är oklart exakt vad de vill, även om en fångväxling nämns i en propagandafilm med gisslan.

Lära känna på nytt

Familjen berättar också att den försöker leva som vanligt så gott det går, samlas för att fira julafton och Johan Gustafssons födelsedagar.

Mamma Mari-Ann Gustafsson berättar att hon hämtat kläder hos sonen, tvätta och strukit dem och lagt dem i en väska som står färdigpackad till den dag han släpps.

Ett av hans syskon berättar att då måste de lära känna varandra på nytt.

– Vi är en ny familj nu, en bättre familj, säger hon till TV4.

Kidnappad i 4 år

Den 25 november 2011 var Johan Gustafsson, en nederländare, en britt/sydafrikan och en tysk på restaurang i Timbuktu i norra Mali enligt ögonvittnen. Beväpnade män förde bort dem. Tysken gjorde motstånd och sköts ihjäl på fläcken.

Enstaka livstecken har förekommit. Kidnapparna i al-Qaida i islamiska Maghreb, Aqim, har några gånger släppt filmer på gisslan. Mycket lite har dock varit känt om deras krav.

Statskupp, inbördeskrig och alltjämt en mycket spänd säkerhetssituation i Mali med omnejd har troligen bidragit till svårigheterna att få gisslan fri. Nederländaren Sjaak Rijke fritogs dock i april. De fransmän som suttit gisslan är också släppta. Av västerlänningar är såvitt känt svensken och hans kamrat de enda som är kvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svensk man kidnappad i Mali

Mer i ämnet