Över 300 av de pojkar som rapporterades ha kidnappats från en skola i Nigeria ska ha släppts fria. Bilden visar skolväskor som ska tillhöra några av pojkarna, samt människor som protesterar för att myndigheterna ska rädda pojkarna. Foto: KOLA SULAIMON/KOLA SULAIMON/AFP/TT/

Kidnappade pojkar i Nigeria uppges frisläppta

Publicerad

Över 300 av de pojkar som i förra veckan rapporterades ha kidnappats i Nigeria ska enligt officiella källor ha släppts fria.

Flera pojkar kan dock fortfarande vara fångna, oklart hur många.

Efter att ha varit bortrövade i sex dagar ska de flesta av pojkarna på en internatskola i Kankara, i den nigerianska delstaten Katsina vara i säkra händer.

-344 stycken befinner sig nu hos säkerhetsmyndigheter och kommer att flyttas till (delstatshuvudstaden) Katsina under natten, säger delstatens guvernör Aminu Bello Masari till den statliga tv-kanalen NTA.

Han tillägger:

-Jag tror att vi har räddat de flesta av pojkarna, men inte alla.

President Muhammadu Buhari skriver på Twitter:

”Det här är en enorm lättnad för hela landet”.

Oklart antal

Men det är ännu oklart om det fortfarande saknas barn, och hur många som i så fall inte har kommit till rätta än. Uppgifter från nigerianska myndigheter och medier är ofta mycket osäkra, och felaktig information sprids regelbundet även från officiella källor.

Det var i fredags som skolinternatet i norra Nigeria stormades av beväpnade män på motorcykel. Många av eleverna – vars åldrar ungefär motsvarar svenskt mellan- och högstadium – hade gått och lagt sig när ”banditerna” kom. Efter en intensiv eldväxling med säkerhetsstyrkor uppges männen ha försvunnit med ett okänt antal personer i gisslan. Hundratals elever flydde också ut i den omkringliggande terrängen.

Några dagar senare hävdade terrorgruppen Boko Haram att den låg bakom masskidnappningen. Den uppgiften är inte bekräftad.

Ifrågasätts

I en video som Boko Haram släppte i torsdags säger ett uppskakad tonåring att han var ett av 520 barn som kidnappades. Men en säkerhetskälla säger till nyhetsbyrån AFP att ingen vet exakt hur många barn som rövades bort i attacken.

-Det faktiska antalet barn som har räddats kommer vi inte att veta förrän alla räknas in när de anländer till Katsina. Alla siffror som ges är bara en gissning, säger säkerhetskällan.

Under attacken ska de beväpnade gärningsmännen ha hotat eleverna för att få med sig så många som möjligt. Men det ifrågasätts hur gärningsmännen skulle ha kunnat få med sig hundratals pojkar eftersom de själva kom på motorcyklar.

Fakta: Nigeria

Nigeria ligger i Västafrika. Landet har omkring 190 miljoner invånare och är Afrikas folkrikaste land. De tre dominerande folkgrupperna är hausa-fulani, yoruba och igbo. Huvudstad är Abuja.

Landets stora oljetillgångar ger betydande intäkter men i övrigt är Nigeria en traditionell utvecklingsekonomi. Stora delar av befolkningen lever på jordbruk.

I många år har osämja rått mellan det muslimska norra Nigeria och de södra delarna av landet, där flest kristna bor.

1999 gick Nigeria över från militärstyre till civilt.

Källa: Landguiden och Världsbanken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.