Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi måste bara överleva det här och fortsätta vara starka så kommer allt att bli bra”, säger Irina i Kiev. Hör ukrainare om de omfattande strömavbrotten i klippet. Foto: AP/Reuters

Kievborna om strömavbrotten: ”Vi måste förbli starka”

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen uppgavs 4,5 miljoner ukrainare ha varit utan ström. Landets president Volodymyr Zelenskyj anklagar nu Ryssland för ”energiterrorism” efter att ryska styrkor under flera veckors tid angripit Ukrainas energinät.

– Att uthärda rysk energiterror och klara av den prövningingen är en av våra viktigaste uppgifter just nu, säger Volodymyr Zelenskyj i sitt dagliga tal.

Kiev och tio andra regioner uppges vara de som drabbats av strömavbrottet.

Den senaste månaden har Ryssland genomfört storaskaliga robot- och drönarattacker mot ukrainska energianläggningar. En tredjedel av Ukrainas kraftverk ska ha förstörts, enligt president Zelenskyj. Den ukrainska regeringen har uppmanat befolkningen att hushålla med el, rapporterar BBC.

På bilder från ett nedsläckt Kiev syns människor lysa upp trottoaren framför sig med mobillampan. En av de många huvudstadsbor som drabbats av strömavbrottet är Vladimir.

– Vi förstår att det här bara är tillfälligt, tills vi vinner kriget. Vi kan vänta, vi kommer kämpa, det här är inte ett problem för oss, säger han.

Svaghetstecken

Rysslands strategi att angripa civil infrastruktur i Ukraina är enligt Zelenskyj ett tecken på ”svaghet”.

– De kan inte slå Ukraina på slagfältet, så de försöker knäcka vårt folk på det här sättet i stället, säger han i sitt dagliga tal.

Rysslands energidepartement har bekräftat att man riktar in sig på ukrainsk energiinfrastruktur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.