Kim Jong-Un rider igen – kan betyda stor politisk förändring

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen sände nordkoreansk tv ett timslångt klipp där landets ledare Kim Jong-Un rider en vit häst upp för berget Paektu tillsammans med sin fru och högt uppsatta partimedlemmar. Ritten, som han gjort flera gånger tidigare, har ett starkt symbolvärde.

– Normalt betyder det en större politisk förändring, säger Asienforskaren Niklas Swanström.

Det vulkaniska Paektu-berget, beläget på gränsen mellan Nordkorea och Kina, är mytomspunnet i koreansk mytologi. I Nordkorea betraktas det som heligt och anges bland annat som den förre ledaren Kim Jong-Ils födelseplats.

Kim Jong-Un har flera gånger tidigare företagit sig ritten upp på berget. Enligt Niklas Swanström, Asienforskare och direktör för Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik, brukar ritten föranleda en större politisk förändring i landet.

”Signal till omvärlden”

– Den här gången kan det vara kopplat till talet Kim Jong-Un höll till partiet innan nyår. Den koreanska versionen, riktad mot den inhemska opinionen, fokuserade på att sanktionerna mot landet inte kommer försvinna och att det blir ett tufft år. I den engelska versionen öppnades det för dialog på ett annat sätt, säger Swanström och fortsätter:

– Det är en signal till omvärlden. Man lämnar öppet för dialog, det finns en konstruktiv aspekt, men ingen ska inbilla sig att de kommer att nedrusta.

Deadline vid nyår

Efter att kärnvapenförhandlingarna med USA kollapsade i fjol satte Nordkorea en deadline vid nyår. Om USA då inte hade lättat på sanktionerna varnade Nordkorea för att de kan komma att överge sitt stopp för test av kärnvapen och långdistansrobotar.

”Det finns ingen anledning för oss att ensidigt binda oss vid åtagandet längre”, sade Kim enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA, och anklagade USA för att skruva upp sina krav och inta en ”gangsterattityd”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.