Forskare: Kina bedriver unik kampanj mot Sverige

Publicerad

Kina bedriver en offensiv propagandakampanj särskilt mot Sverige. Det anser Björn Jerdén, forskare vid Utrikespolitiska institutet, som även menar att Kina har ett stort inflytande i FN. Det blev tydligt när en FN-konferens i Stockholm nyligen ställdes in med kort varsel, efter påtryckningar från Kina.

SVT Nyheter avslöjade nyligen att ett stort FN-evenemang om mänskliga rättigheter i Stockholm ställdes in några timmar innan mötet skulle börja. Den svenske bistånds- och utvecklingsministern, Peter Eriksson, skulle ha medverkat tillsammans med 250 inbjudna gäster.

Det var FN:s utvecklingsorgan UNDP i Norden som ordnat eventet på Fotografiska museet.

Där skulle även utställningen ”We have a dream” visas med bland annat bilder av den religiöse ledaren Dalai Lama och den regimkritiske kinesiske konstnären Ai Weiwei. De fanns även med på bild i den inbjudan som skickades till alla ambassadörer.

Den här inbjudan från UNDP med bilder av Dalai Lama och Kinakritikern Ai Weiwei skickades till de 250 gästerna, även till Kinas ambassad. Mötet ställdes in samma dag. Foto: UNDP

Enligt SVT:s källor ställdes evenemanget in efter påtryckningar från Kina.

– Det är inte förvånande att Kina agerar för att påverka FN och inte heller förvånande att FN lyssnar. Kina vill minimera uppmärksamheten kring regimkritiker och bedriver en särskilt offensiv kampanj mot Sverige och svenska medier, säger Björn Jerdén, chef för Asienenheten på UI, Utrikespolitiska institutet till SVT Nyheter.

I en kommentar till SVT Nyheter om till det inställda FN-evenemanget skriver Kinas ambassad att Kina motsätter sig inblandning i dess inre angelägenheter med mänskliga rättigheter som förevändning.

Unik kampanj mot Sverige

Forskarna på UI har vid jämförelser med andra länder funnit att Kinas Sverigekampanj är unik i Europa och kan ha att göra med frågan om den fängslade svenske bokförläggaren Gui Minhai.

SVT och andra riksmedier, kritiseras ofta av företrädare för Kinas ambassad för vad de anser vara icke-korrekt och i SVT:s satirprogram ”grovt förolämpande” rapportering. Även svenska lokaltidningar som Nerikes Allehanda har fått påpekanden från ambassaden om Taiwanfrågan.

Utrikesdepartementet säger i en kommentar att man vid upprepade tillfällen förklarat för den kinesiska ambassaden att yttrandefrihet råder i Sverige och att man förväntar sig att ambassaden respekterar detta.

Ofta negativa aspekter

– Kinas globala ambitioner om ökat inflytande har blivit allt tydligare men dess påverkansarbete gentemot Sverige sticker ut. Det kan bero på att den svenska regeringen är mer benägen att kritisera Kina än andra makthavare i Europa, och att svenska medier ofta lyfter fram negativa aspekter om mänskliga rättigheter i landet, säger Björn Jerdén, från UI.

Han anser dock att de offensiva försöken att påverka inte fått avsedd effekt.

– Följden av kampanjen mot medierna har i stället blivit att fler negativa aspekter lyfts fram. Kina har inte heller lyckats få det gehör i Sverige som man hoppats på för sitt infrastrukturprojekt Nya Sidenvägen, säger Björn Jerdén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.