Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Kina-analytikern om Nancy Pelosis Taiwanbesök: ”Vill kunna se sig själv i spegeln”

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanske talmannen Nancy Pelosis besök i Taiwan möter stark kritik i Kina, som svarat med militära övningar i närområdet. Besöket tros nu kunna få stora konsekvenser för internationell diplomati.  

– Kinas uppgång i regionen påverkar redan grannländerna. Man ska komma ihåg att Kina förmodligen kommer att bli världens största ekonomi, säger Kina-analytikern Kristina Sandklef. 

Klockan 17.00 på tisdagen, svensk tid, landade den amerikanska talmannen Nancy Pelosi i Taiwan. Budskapet Pelosi säger sig vilja uppvisa är fred, även om den officiella anledningen till resan är en ny datachipslag.

Besöket fördöms av Kina, som i direkt anslutning inledde militära övningar i området. 

Pelosi har kritiserats för att utsätta taiwaneser för en stor risk i och med besöket, som uppges ske i en särskilt kritisk tid för internationell diplomati. Kina-analytikern Kristina Sandklef delar den bilden och tror att det framförallt är Taiwan, inte USA, som kommer att få ta konsekvenserna av besöket. 

– Kina tycker att man kränker deras territoriella integritet. Det finns kritik mot att besöket kommer att leda till en ökad spänning i regionen, säger hon. 

Vill öka dialogen med Taiwan 

På onsdagsmorgonen svensk tid höll Pelosi en presskonferens tillsammans med Taiwans president Tsai Ing-wen där hon uppgav att det var viktigare än någonsin att visa solidaritet till Taiwan – samtidigt som USA respekterar Kinas suveränitet.  

– Vi vill öka det interparlamentariska samarbetet och dialogen. Detta i en tid då vår president vill satsa på Asien och Stillahavsregionen, vilket vi stöder, säger Pelosi. 

Ett stöd från Pelosi själv 

Besöket är inte officiellt och president Joe Biden har sagt att han inte ser resan som en “bra idé”. Enligt Sandklef bör besöket ses framförallt som ett stöd från Nancy Pelosi själv. Hon tror att den 82-åriga talmannen gör besöket som en markering för att få ett gott eftermäle och “kunna se sig själv i spegeln på morgonen”. 

– Man kan se det som ett stöd från USA, men främst från Nancy Pelosi själv. Hon är känd för att vara en stark förespråkare för mänskliga rättigheter och går i pension, säger Kina-analytikern Kristina Sandklef i SVT:s Morgonstudion.

Se Kina-analytikern förklara hur besöket kan påverka omvärlden i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.