Amerikanska justitiedepartementet pekar ut kinesiska tjänstemän för att konspirera mot regimkritiska medborgare som bor i USA. Foto: ANGELA WEISS/AFP

Kina anklagas för olaglig polisstation i New York

Publicerad

Flera kinesiska myndigheter pekas ut för att spionera och tysta regeringskritiska kineser i USA, rapporterar amerikanska medier. Två män har gripits i New York misstänkta för att ha drivit en olaglig ”polisstation” på uppdrag av Kina.

I kölvattnet av den mystiska spionballongen anklagar amerikanska justitiedepartementet Kina för att kartlägga kineser i USA, skriver ABC News.

Ett av fallen som uppmärksammas är två amerikaner som enligt källor till ABC pekas ut som kinesiska agenter. De anklagas för att under förra året ha startat upp en illegal polisverksamhet i Chinatown i nedre Manhattan. FBI menar att den kinesiska säkerhetsmyndigheten använt lokalen för att spionera och trakassera regeringskritiska kineser boendes i USA.

I förhör har en av männen påstått att lokalen användes för att hjälpa kineser med att bland annat förnya kinesiska myndighetsdokument, skriver CNN. De båda männen ska senare ha raderat meddelanden och information kopplade till tjänstemän på säkerhetsmyndigheten.

En målsägande uppges ha arbetat som politisk rådgivare, och berättar för FBI att hen har tagit emot hotfulla telefonsamtal och meddelanden på sociala medier, vad som misstänks komma från personer kopplade till kinesiska myndigheter.

Spanade via Zoom

Enligt källor inifrån FBI ska tio kinesiska tjänstemän å säkerhetsmyndighetens vägnar ha tagit hjälp av en anställd på ett telebolag för att kunna avlyssna videosamtal, i syfte att identifiera och trakassera oliktänkande kineser, skriver ABC News.

Startade sociala medier-konton

I ett tredje fall ska det handla om att nationella polismyndigheten låtit ett 30-tal personer starta upp falska konton på sociala medier, för att sprida propaganda och kränka kineser boende i USA. Enligt CNN ska de ha låtsas vara amerikanska medborgare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.