Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag har släktingar som varit tvungna att lämna för att de inte har råd med hyran, säger en boende på Mallorca. Foto: Reuters/ESRTVE

Tusentals protesterade mot turismen på Mallorca

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 10 000 personer samlades i Palma på Mallorca under lördagen för att demonstrera mot den omfattande sommarturismen.

– Vi vill att myndigheterna stoppar folk som inte bott här mer än fem år från att köpa fastigheter, säger en av arrangörerna till Reuters.

Förra året reste 14,4 miljoner turister till ögruppen Balearerna som Mallorca är en del av. Somrarnas intensiva turism har fått stora konsekvenser för lokalinvånarna.

Priserna för bränsle, kollektivtrafik och elektricitet har stigit och hyrorna har skjutit i höjden vilket gjort det svårt att bo kvar.

Lördagens demonstration är den andra stora protesten på kort tid mot turismens påverkan på samhället. Demonstranterna har lagt fram en rad krav för vad de menar är en mer hållbar turism och vill bland annat se ett tak för hur många turistbesök på öarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.