Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s Kinakorresponent reda ut coronabråket mellan Kina och USA. Foto: TT/Reuters

Analys: Kina avvisar amerikansk rapport om coronavirusets ursprung och skyller på USA

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Frågan om hur coronaepidemin startade är inte ordentligt klarlagd, sa den amerikanska presidenten i våras och gav underrättelseorganisationen CIA 90 dagar på sig att utreda. Det blev startskottet för en intensiv kinesisk desinformationskampanj som de senaste veckorna gått från spridda konspirationsteorier till att bli en officiell teori lanserad av det kinesiska utrikesdepartementet.

Ulrika Bergsten

Asienkorrespondent

Varför har WHO (Världshälsoorganisationen) inte utrett det amerikanska militärlaboratoriet i Fort Dietrich? Den frågan upprepas av talespersoner på kinesiska utrikesdepartementet dagliga pressbriefingar. De menar att det är högst sannolikt att det är där man hittar coronavirusets ursprung. Kommunistpartiets tidning Global Times hakade på och har nu samlat in 25 miljoner namnunderskrifter som kräver att den riktiga laboratorieläckan ska utredas. Det är bara några exempel på hur kommunistpartiet här i Kina format propagandan så att det inte ska råda något tvivel om Kinas oskuld.

Redan i vintras sa WHO att det är extremt osannolikt att coronaviruset har läckt från ett laboratorium i den kinesiska staden Wuhan, där utbrottet startade i slutet av 2019. Den rapporten ifrågasattes alltmer av forskare och länder i väst eftersom man ansåg att Kina undanhållit data från WHO:s utredning. I somras föreslog sedan WHO en andra fas av utredningen, med omfattande granskningar av laboratorier och marknader i Wuhan, men det säger Kina nej till.

Rapporten från CIA är inte publicerad, men överlämnats till presidenten. Den uppges enligt flera amerikanska mediekällor inte innehålla några nya avslöjanden om hur coronaviruset spreds till människor.

Eftersom CIA inte har haft tillgång till nya data ställer sig många frågan varför man överhuvudtaget trodde sig kunna få några nya svar.

Sätter press på Kina

Den amerikanska presidenten Biden har enat många av de länder som hans företrädare Donald Trump alienerat, i en gemensam front mot Kina. Är CIA:s rapport egentligen ett politiskt utspel där Biden från sin nyvunna styrkeposition pressar Kina?

Visserligen är frågan om coronavirusets ursprung av största vikt för att man i framtiden ska kunna undvika globala katastrofer som epidemin medfört. Om man ska få svar på den frågan krävs det fingertoppskänsla i samarbetet med Kina.

Den kinesiska regimen har lyckats ändra den inhemska opinionens bild av förloppet. Tidigare förekom missnöje med myndighetens senfärdiga ingripande vid utbrottet i Wuhan.

Nu dominerar bilden av Kina som ett av få länder som kontrollerar och hindrar spridningen av coronaviruset. Det USA verkar ha åstadkommit med rapporten är att ytterligare pressa Kina in i ett hörn och försvåra det livsviktiga samarbetet med att ge svaret på gåtan om virusets ursprung.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Mer Utrikes
Mer Nyheter