Tumskruvarna dras åt inför ledarbyte i Kina

Uppdaterad
Publicerad

Inför det kommande maktskiftet i Kina har myndigheterna ökat tillslagen mot landets oppositionella. Det uppger i Amnesty International i en ny rapport.

Minst 100 aktivister ska ha gripits de senaste veckorna. Enligt Amnesty vill regeringen tysta kritik och undvika protester inför partikongressen, som inleddes i går. På kommunistpartiets 18:e kongress väntas Xi Jinping väljas till ny president efter Hu Jintao.

– Samtidigt som en ny generation ledare förbereder sig på att ta över makten ser vi det gamla mönstret av förtryck mot dem som är modiga nog att fredligt utmana regimen i frågor om mänskliga rättigheter, säger Roseann Rife, Amnesty Internationals chef för Östasien i ett uttalande i samband med en färsk rapport om situationen i landet.

Kina utser nya ledare

Ett exempel på att situationen skärpts är blockerandet av tidningen New York Times webbplats.

Tidningen publicerade i slutet av oktober en artikel om premiärminister Wen Jiabaos hemliga förmögenhet. Myndigheterna blockerade då åtkomsten till New York Times engelska och kinesiska webbplatser. Dessutom blockerade möjligheten att nämna Wen Jiabao och tidningen på det sociala nätverket Sina Weibo.

Husarrest och tvångsflytt

Enligt Amnesty har minst 130 personer gripits och utsatts för restriktioner sedan september. Flera regimkritiker ska också ha placerats i husarrest och flyttats från huvudstaden Peking. Organisationer som arbetar med mänskliga rättigheter har också tingats stänga sina kontor.

Myndigheterna oroas också för att regimkritiker kommer att resa till Peking i samband med kongressen och därför har bevakningen skärpts och resor till huvudstaden kontrolleras extra noga.

– Kommer de till Peking kommer de att gripas och föras till omskolningsläger eller svarta förhörscenter och fängelser. Sedan skickas de tillbaka dit de kom ifrån, säger Elisabeth Löfgren, pressekreterare på Amnesty till SVT.

Elisabeth Löfgren säger också att det som nu sker i Kina tillhör vanligheterna i samband med partikongresser och andra uppmärksammade tillställningar i landet.

– Vi såg samma aktivitet under Peking OS 2008. Då försökte man på alla sätt stoppa dem som ville komma till Peking och demonstrera.  Det handlar inte om att man vågar sätta sig upp mot politiken på centralt håll, utan det handlar framförallt om lokala oegentligheter.

Hur tror du att situationen kommer att förändras under Xi Jinpings ledning.

– Ingenting tyder på att det kommer bli några större förändringar. Det görs vissa reformer, på papperet har man lovat att ungdomar ska behandlas bättre i rättsprocesser och man har utlovat förbättringar för personer med psykiska funktionshinder. Men det är en lång väg att gå.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kina utser nya ledare

Mer i ämnet