Kinas ledare Xi Jinping. Foto: TT

Kina hämnas med tullar på amerikanska varor

Uppdaterad
Publicerad

Kinas svar på de senaste turerna i handelskriget med USA är strafftullar på import av amerikanska varor till ett totalt värde av 75 miljarder dollar.

Strafftullar på mellan fem och tio procent kommer att införas den 1 september respektive 15 december, enligt Kinas tullmyndighet. Det är samma datum som USA planerar nya tullar på kinesiska varor.

Bland de amerikans varor som omfattas av de kinesiska strafftullarna finns jordbruksprodukter som sojabönor, vete, majs och hirs.

I december planerar Kina också att återinföra 25-procentiga tullar på amerikanska bilar och fem procent tullar på bildelar.

Spänningarna i handelsrelationen mellan världens två största ekonomier gör avtryck på börsmarknaden. Beskedet om Kinas drag i maktkampen fick börserna att backa och Stockholmsbörsen vände tidigare uppgång till nedgång.

Ingen överraskning

Reaktionen från Kina var dock väntad.

– Jag är inte alls överraskad. USA agerar, Kina reagerar, säger Fréderic Cho, oberoende Kinarådgivare

Den 1 augusti basunerade USA:s president Donald Trump ut ett nytt hot om strafftullar gällande kinesiska varor till ett totalt värde av 300 miljarder dollar från och med september. Kinas regering sade redan då att motåtgärder var att vänta. Donald Trump har sedan meddelat att tullar på vissa av varorna, som kläder, datorer och leksaker, skjuts upp till december.

-Kina har konsekvent sagt: vi vill inte ha handelskrig men om ni vill ha handelskrig kommer vi att slåss. När Trump sa att han skulle införa nya tariffer är det klart att Kina fick anledning att reagera, säger Fréderic Cho.

Nya samtal

Då Kinas import från USA är betydligt mindre än USA import från Kina finns inte lika stort utrymme för Kina att belägga varor med strafftullar.

– De har antagligen slagit i taket gällande amerikanska varor de kan beslå med tariffer, säger Frédéric Cho.

I stället blir följden nu att redan införda tullar höjs på vissa produkter.

Dock finns också andra åtgärder som Kina, enligt Cho, skulle kunna ta till som att försvåra för amerikanska företag att göra affärer och investera i Kina.

Sedan tidigare är nya samtal i förhandlingarna om ett handelsavtal mellan världens två största ekonomier planerat att äga rum i september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.