Foto: TT

Kina hävdar luftrum över konfliktzon

Uppdaterad
Publicerad

Konflikten om de omstridda öarna i Sydkinesiska havet ökar. Nu dras luftrummet in i konflikten när Kina makerar att de anser att det berör deras säkerhet.

Kinas vice utrikesminister Liu Zhenmin säger i ett uttalande att Kina kan hävda skyddszon i luftrummet över konfliktområdet om de känner sig hotade.

– Om vår säkerhet är hotad har vi självklart rätten att hävda en zon. Vi hoppas att andra länder kommer samarbeta med Kina och se till att arbeta för fred och inte låta det leda till krig, sa Liu enligt  nyhetsbyrån AP.

Kina anser att området är kinesiskt och anklagar Filippinerna för trissa upp motsättningar.

Nyligen kom ett domslut från den Permanenta skiljedomstolen i Haag som ger Filippinerna rätt till de omstridda området som omfattar både öar och hav.

Kina meddelade nyligen att de inte godkänner domslutet och hoppas på bilaterala samtal med Filippinerna i frågan.

En rad länder är inblandade i frågan, bland annat Malaysia, Vietnam, Brunei, USA och Taiwan. Flera av dem har oroat sig för Kinas aktivitet i havet, som är en viktig farled mellan Stilla havet och Indiska oceanen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Konflikten om Sydkinesiska havet

Mer i ämnet