Sedan 2012 har antalet kineser i arbetsför ålder minskat stadigt, därför kan den nu tre år gamla tvåbarnspolitiken slopas. Arkivbild. Foto: AP/TT

Kina kan komma att upphäva tvåbarnspolitiken

Publicerad

Det är världens folkrikaste land, men Kina har på senare år stött på ett nytt problem – en åldrande befolkning och minskande arbetskraft. Och nu kan man komma att slopa politiken som begränsar antalet barn som föds.

I nästan 40 år har Kina fört en politik som avgör hur många barn som får födas. Men nu kan det blir historia.

I ett inlägg på sociala medienätverket Weibo konstaterar den statliga tidningen Procuratorate Daily att det finns ett utkast på ett nytt lagförslag som indikerar detta, skriver Reuters.

Färre föds

Under 2015 rev Kina upp ettbarnspolitiken som infördes 1979 till förmån för tvåbarnspolitiken. På 70-talet behövde man bromsa befolkningsökningen, men nu står man inför utmaningen att fler blir äldre och är i behov av vård, samtidigt som arbetskraften minskar.

Kinas befolkning kan komma att minska med 800 000 människor per år de närmsta tio åren om man inte lyckas vända utvecklingen, enligt landets statistikmyndighet NBS, skriver TT.

Ledtrådar i frimärken

Under den senaste månaden har det spekulerats vilt i Kina om landet kommer upphäva de strikta reglerna som begränsar barnafödandet.

2019 års frimärke, i grisens tecken, presenterades i början av månaden och föreställde en grisfamilj med tre barn. Liknande gjordes inför införandet av tvåbarnspolitiken – men då var det apans år och familjen på frimärket bestod av två apungar, skriver BBC.

Men det kommer dröja till parlamentets årliga möte år 2020 innan det senaste utkastet kommer kunna antas, skriver Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.