• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Öggestorp i Jönköpings kommun, Jönköpings län. En brand i en industribyggnad i Öggestorp samhälle leder till kraftig rökutveckling. Boende i Öggestorp med omnejd som påverkas av röken uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

En överenskommelse mellan Kina och Nepal gör att Mount Everests höjd räknas upp till 8 849 meter. Foto: Narendra Shrestha, TT

Kina och Nepal eniga: Everest är 8 849 meter

Uppdaterad
Publicerad

Efter många om och men har Kina och Nepal nu enats om hur högt världens högsta berg egentligen är. Mount Everest har fått 86 nya centimeter, och blir därmed – avrundat – 8 849 meter.

I decennier, eller till och med sekler, har det bråkats om hur resligt världens högsta berg egentligen är. I år tyckte Kina och Nepal att det måste fastslås en gång för alla, och har efter mödosamma mätningar och förhandlingar kommit fram till 8 848,86 meter, rapporterar medier i de båda länderna.

Den höjd som hittills varit mest etablerad, 8 848 meter, härstammar från 1955 och fastslogs av den anrika indiska myndigheten Survey of India. Men sedan dess har mycket hänt, bland annat en stor jordbävning 2015 som skakade om flera bergstoppar rejält.

Snö och is

Tekniken har också utvecklats. Exakta mätningar är så viktiga för kineserna att en expedition skickades till bergets topp i våras, trots att området då var stängt på grund av pandemin. Samtidigt flög ett plan över Everest, och läste av bergsklättrarnas instrument för att få fram värden med ”centimeternivå på exaktheten”, rapporterar Nepali Times.

Den nya höjden har beräknats med hjälp av ett satelitsystem. Foto: TT

Frågan är om Kinas och Nepals nya besked får slut på oenigheten om höjden. Det finns de som tycker att eftersom det oftast ligger ungefär 4 meter snö och is på toppen är Everest i praktiken över 8 850 meter.

Eftersom höjden mäts från havsnivån kan också klimatförändringar ställa till det.

10 000 meter högt

Ett stabilare, men inte lika etablerat, sätt att mäta är från jordens mitt. Men eftersom vår planet är större vid ekvatorn blir det då ett helt annat berg som är världens högsta – Chimborazo i Ecuador, vars topp är hela 2 072 meter längre från jordens centrum än Everests, skriver USA:s vädermyndighet NOAA.

Och på Hawaii framhåller man att där finns ett berg som är drygt 10 000 meter högt. Men då mäter man vulkanen Mauna Kea från bergets fot, som ligger långt ner i Stilla havet.

1850-talet: Brittiska myndigheters mätningar kommer fram till att det som kallas ”Peak XV” är världens högsta berg. Höjden uppmäts till 29 000 fot (8 839 meter), men tjänstemännen befarar att en så jämn siffra skulle väcka misstankar, så de anger i stället 29 002 fot (8 840 meter).

1865: Britterna kan inte välja mellan de olika lokala namn som finns på rekordberget, utan döper det efter överlantmätaren George Everest – trots att denne själv protesterar.

1924: Engelsmännen George Mallory och Andrew Irvine blir eventuellt de första att bestiga Everest. De försvinner på vägen ner från berget, så huruvida de nått toppen eller inte förblir oklart.

1953: Nyzeeländaren Edmund Hillary och nepalesen Tenzing Norgay blir officiellt de första att nå toppen av världens högsta berg. De avslöjar aldrig vem av dem som gick först.

1955: Nya mätningar, utförda av Survey of India, fastställer höjden till 29 028 fot (8 848 meter).

1987: Italienska satellitmätningar kommer fram till en höjd av 8 872 meter – den högsta siffran hittills.

2020: Kina och Nepal enas om att höjden är 8 849 meter.

Källor: Britannica, Nepali Times, TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer