Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör USA:s president Joe Biden om mötet. Foto: Doug Mills

Kina och USA återupptar militär kontakt

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett långt möte mellan Kinas och USA:s ledare står det klart att länderna är överens om ett flertal samarbetspunkter – däribland att på hög nivå återuppta den militära kommunikationen.

– Vi är tillbaka på direkt, öppen och tydlig kommunikation, sade USA:s president Joe Biden i en presskonferens efter det fyra timmar långa mötet med Kinas Xi Jinping natten mot torsdag.

Länderna har gradvis återställt kommunikationen efter att Peking bröt banden i augusti 2022 när dåvarande talman Nancy Pelosi besökte Taiwan.

Ytterligare samarbeten

Ledarna kom även överens om att stävja flödet av läkemedlet fentanyl och att arbeta nära varandra vad gäller artificiell intelligens.

– Det kommer att rädda liv och jag uppskattar president Xi för hans ansträngningar i denna fråga, sade Biden gällande fentanylfrågan.

Den amerikanska presidenten uttryckte även att samtalen med Xi var ”några av de mest konstruktiva och produktiva diskussionerna” de någonsin haft.

”Väck inte problem”

Förutom att diskutera ämnen kring vilka länderna kan samarbeta, uppmanade Xi Jinping USA att inte undertrycka eller kväva Kina i politiska anseenden.

– Båda parter bör har förståelse för varandras principer och slutsatser, inte skapa eller väcka problem eller överskrida gränser, utan istället föra mer dialog och hantera skillnader och incidenter på ett lugnt sätt, sade Xi enligt den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

Biden: Xi är fortfarande en diktator

– Jag tror att USA fick ungefär vad man kunde förvänta sig av det här mötet – kanske något mindre. Man nådde inte i mål i frågan om att reglera AI, man kom inte med något gemensamt uttalande på klimatområdet, säger SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi.

På presskonferensen efteråt vidhöll Biden dessutom att han ser president Xi som en diktator.

– Han är ju det, alltså han är en diktator i den mening att han är en man som leder ett land, ett kommunistiskt land, som är grundat på ett styrelsesätt som är helt annorlunda vårt, sade Biden i samband med en utfrågning.

USA och Kina kommer inte bli bästa vänner efter det här, men kanske kan de åtminstone befinna sig i samma rum utan att bråka, menar Fouad Youcefi.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här får Joe Biden frågan om han anser att Xi Jinping är en diktator. Foto: Doug Mills

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.