Kinas president Xi Jinping under en ceremoni i Folkets stora hall i Peking 29 mars 2018. Foto: AP Photo/Mark Schiefelbein

Kina tackar USA för handelskriget

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Uppseendeväckande tv-inslag utropar seger i handelskriget mot Trump.

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

”Tack, president Trump. Ni hjälper Kina att bli storartat!”

I ett ironiskt videoklipp på Youtube tackar kinesisk tv USA för handelskriget. Och kineserna har en poäng – handelskrig har oförutsägbara effekter. Den globala handeln kastas om. Medan USA isoleras har Kina och EU drivits i armarna på varandra. För europeisk industri stundar gyllene tider även om handelskriget på lång sikt hotar kyla ner världshandeln.

”Folkhälsan förbättras”

Det uppseendeväckande videoinslaget, producerat av statliga TV-bolaget CGTN, är tre minuter långt och förklarar glatt hur Kina vinner på handelskriget med USA. Bland annat tackas USA för att den kinesiska folkhälsan kommer att förbättras, eftersom Kina som svar på Trumps strafftullar slutar importera amerikansk bacon och bourbon.

Han tackas för att med sin självbelåtna personlighet ha påmint världen om svagheterna med övermodigt beteende. Men framförallt tackar Kina för att man på grund av Trumps fientliga handelsutspel kommer resten av världen närmare.

I det öppna brevet får Trump också beröm för att ha tvingat Kina att reformera sina ekonomiska regler så att bland annat biltillverkaren Tesla nyligen beslutat att bygga en fabrik i Kina.

Plockade ner klipp

Att det vanligtvis hemlighetsfulla Kina på det här viset tar till orda och kommunicerar hur man ser på handelskonflikten är mycket ovanligt. Klippet blev snabbt populärt, men efter några dygn hade det plockats bort både från CGTN:s hemsida och Youtube.

Skälet till det är troligtvis att man från kinesisk sida är rädd att provocera USA.

Mycket står på spel. Just nu möts en kinesisk och amerikansk handelsdelegation i Washington DC, men de lyckades inte avvärja att ytterligare handelssanktioner trädde i kraft under torsdagen. Den här gången rör det sig om strafftullar på 25 procent till ett värde av 16 miljarder dollar.

Förhandlingarna är låsta

Från USA:s sida tullbeläggs import av elektronik och maskindelar från Kina medan Kina svarat med att tullbelägga amerikanska bilar och metallråvara. 

De pågående förhandlingarna uppges vara låsta. Kina tänker anmäla USA till WTO för brott mot handelsregler medan USA kräver att Kina ska sluta med statsunderstödd teknikutveckling. Om inte förhandlingarna lyckas dämpa konfliktläget så hotar USA i nästa steg att sätta in nya strafftullar, den här gången på varor till ett värde av 200 miljarder dollar, däribland kinesiska väskor och cyklar.

Kineserna däremot börjar få slut på importvaror från USA som de kan lägga strafftullar på, en tydlig illustration på hur stort det kinesiska handelsöverskottet är.

Brasilien konkurerrar

Amerikanska jordbrukare drabbas hårt av det pågående handelskriget. Trump har visserligen beslutat om stora ekonomiska stödpaket till bland annat sojabönsproducenter.

Men amerikanska lantbrukare tvingas nu åse hur den lukrativa kinesiska exportmarknaden tas över andra aktörer. Brasilien har i år en rekordskörd av sojabönor och ökar nu sin export till Kina. 

En av de stora vinnarna är EU-länderna. På toppmötet mellan Kina och EU den 16 juli till var det också idel leenden och löften om utökad handel. EU är redan Kinas största handelspartner och näst största exportmarknad. När Kina slutar importera fläsk från USA ökar möjligheterna för europeiska svinproducenter att exportera fläsk.

Frukt, nötter, whisky

Bilindustrin är en annan vinnare. Likaså gynnas tyska och franska flygplanstillverkare efter att Kina slutat köpa amerikanska flygplan. Frukt, nötter, whisky och rött kött är andra produkter som EU kommer kunna avsätta på den enorma kinesiska marknaden. 

Donald Trump har inte lyssnat på det amerikanska näringslivet. De har varnat för att Trump kommer att få erfara vad president George W Bush fick lära sig.

Hans handelskrig med Kina 2002 ledde till att 200 000 jobb gick förlorade i amerikansk industri. Då, liksom nu, infördes höga strafftullar på import av stål i ett försök att få fart på den inhemska stålindustrin. Det ledde istället till brist på råvara, försenade leveranser och avskedanden.

Trump backar inte

Men Donald Trump visar inga tecken på att backa.

Han vill få ner det enorma handelsunderskott på 375 miljarder dollar som USA har gentemot Kina. Han har en poäng i att kinesisk piratkopiering kostar amerikanska bolag stora belopp, liksom att den statsunderstödda industrin skapar ett ojämnbördigt konkurrensläge mellan till exempel kinesiska och amerikanska tillverkare av elbilar. 

Men Kina är, som framgår av videon från TV-bolaget CGTN, djupt stört över Trumps impulsiva och aggressiva beteende. Man ser inga tecken på att president Trump är beredd att kompromissa även om Kina gått med på flera av hans krav.

Att till exempel tillåta helt utlandsägda bilfabriker i Kina från 2022 är exempel på en sådan eftergift.

Kan få stora konsekvenser

Det enda som kanske skulle kunna få Trump att mjukna är när amerikanska företag börjar gå omkull.

Det finns också tecken på att bostadsmarknaden i USA drabbats i form av höjda byggkostnader. Men USA är ett rikt land och Trump har flera gånger lovat stötta företag som drabbas med statligt stöd, det vill säga göra exakt det han anklagar Kina för att göra. 

Av alla Trumps oberäkneliga utspel är handelskriget med Kina det som kan få mest vittgående konsekvenser.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.