Kinas president Xi Jinping och USA:s president Donald Trump. Ledarna befinner just nu i ett handelskrig som ser ut att fortsätta eskalera. Foto: Andy Wong/AP/TT

Handelskriget trappas upp – inte nära överenskommelse

Uppdaterad
Publicerad

Handelskriget mellan USA och Kina trappades upp när USA vid midnatt amerikansk tid införde utökade tullar på kinesiska varor till ett värde av 16 miljarder dollar. Kina i sin tur svarade med nya tullar för motsvarande belopp på amerikanska varor.

Det sker samtidigt som tjänstemän och vice handelsministrar från båda länderna förhandlar i Washington för att lösa upp spänningarna på handelsområdet.

Men redan innan mötet sänkte USA:s president Donald Trump förväntningarna för att nå en överenskommelse i frågan.

– Förhandlingarna kommer pågå länge. Kina har klarat sig för bra för länge och de har blivit bortskämda, sade Trump i en intervju med nyhetsbyrån Reuters innan förhandlingarna.

Inga slutsatser redovisas

Under samtalen i Washington har delegationerna ”utbytt åsikter om hur rättvisa, balans och ömsesidighet i de ekonomiska relationerna” ska uppnås, skriver Vita huset i ett uttalande efter att mötet avslutades.

Några slutsatser av mötet presenterades inte.

Konflikten kan eskalera

USA:s strafftullar berör industrivaror som plast och kemikalier. De tullar Kina införde som svar riktar in sig på bland annat motorcyklar och asfalt.

USA förbereder ytterligare tullar på varor till ett värde av 200 miljarder dollar. Kina har lovat motåtgärder på USA:s tullar, men har svårt att matcha USA direkt, då Kinas totala import från USA omfattade 130 miljarder dollar 2017.

Kinas handelsdepartement säger att man kommer att anmäla USA för brott mot Världshandelsorganisationens regler.

“Klart skadligt för världsekonomin”

Konflikten härstammar från att USA:s handelsunderskott mot Kina i fjol uppgick till drygt 375 miljarder dollar. Vita huset anklagar Kina för att stjäla teknik och kunskap från amerikanska företag genom IT-spionage och statligt sponsrade företagsköp.

”Klart skadlig för världsekonomin. Det är dåligt med handelskrig och de är inte lätta att vinna”, skrev EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström på Twitter när USA införde den första omgången av handelstullar i början av juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.