Kina tiger om avrättningar

Uppdaterad
Publicerad

I sin årliga rapport om dödsstraff uppmanar Amnesty International Kina att öppet redovisa hur många människor som landet avrättar. Enligt Amnesty är det tusentals och fler än i resten av världen sammanlagt.

-De kinesiska myndigheterna hävdar att avrättningarna blir färre. Om det är sant, varför vill de inte tala om för världen hur många människor som staten tar livet av, säger Claudio Cordone, tillförordnad generalsekreterare i människorättsorganisationen.

-Dödsstraffet är grymt och förnedrande och en skymf mot mänsklig värdighet. Ingen som döms till döden i Kina får en rättvis rättegång mätt med internationella människorättsmått, sade han.

Många avrättningar i Iran

Bortsett från Kina avrättades under 2009 flest människor i Iran, minst 388, Irak, minst 120, Saudiarabien, minst 69 och i USA 52.

Sammanlagt verkställdes minst 714 dödsstraff i 18 länder, enligt rapporten, medan 2.000 människor i 56 länder dömdes till döden.

Under året miste många människor livet av politiska skäl. I Iran avrättades 112 personer under de åtta veckorna mellan presidentvalet och installationen av president Mahmoud Ahmadinejad.

Mindre mörka siffror

Men det finns också mindre mörka siffror. 95 länder har avskaffat dödsstraffet helt, under förra året tillkom Burundi och Togo, skriver Amnesty. I 35 länder finns dödsstraffet visserligen kvar men anses i praktiken avskaffat eftersom ingen avrättning har verkställts de senaste tio åren. Kenya som inte avrättat någon sedan 1987 omvandlade i fjol 4.000 dödsdomar till fängelsestraff.

För första gången sedan Amnesty började sitt arbete avrättades ingen i Europa i fjol. Dock verkställdes två dödsstraff i Vitryssland i mars i år.

TT

Kina tros avrätta flest

De fem länder som avrättade flest 2009:

Kina: tusentals.

Iran: minst 388.

Irak: minst 120.

Saudiarabien: minst 69.

USA: 52.

Amnesty International (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.