Djurskötaren Zachariah Mutai tar hand om noshörningen Fatu i en nationalpark i Kenya. Enligt djurrättsorganisationer kan Kinas beslut få förödande konsekvenser globalt. Arkivbild. Foto: Sunday Alamba/AP/TT

Kina tillåter handel av noshörningshorn

Uppdaterad
Publicerad

Noshörnings- och tigerdelar kommer med viss begränsning att vara godkända handelsvaror till Kina framöver. Enligt djurrättsorganisationer kan det få förödande konsekvenser globalt.

Djurdelarna tillåts om de handlas i vetenskapligt, medicinskt eller kulturellt syfte. Det kan vara för medicinsk forskning, enligt ett uttalande från kinesiska myndigheter.

Handeln kommer att vara kraftigt reglerad. Endast läkare eller godkända sjukhus tillåts köpa in pulver av noshörningshorn eller tigerben. Handelsvolymerna kommer därtill att vara begränsade och handel som inte följer restriktionerna är fortsatt förbjuden, enligt uttalandet.

Förbjöds 1993

Djurrättsorganisationer oroas för att lättnaden kan öka efterfrågan överlag. Den legala handeln riskerar att bli en täckmantel för den illegala handeln, enligt Margaret Kinnaird vid World Wildlife Fund.

”Den kommer också stimulera efterfrågan, som annars var på nedgång sedan förbudet”, säger hon.

Kina förbjöd handel med noshörningshorn och tigerben 1993 men på den svarta marknaden har de förekommit frekvent, främst importerade från Vietnam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.