Under lördagen röstade FN:s säkerhetsråd enhälligt för att införa nya hårdare sanktioner mot Nordkorea. Kinas utrikesminister Wang Yi träffade sin nordkoreanske motsvarighet Ri Yong Ho och uppmanade Nordkorea till att ta de nya sanktioner med lugn. Foto: TTVisa alla (5)
Visa alla (5)

Kina stöder nya sanktioner mot Nordkorea

Uppdaterad
Publicerad
Nya sanktioner väntar Nordkorea efter diktaturens senaste robottester. Det är rätt väg, anser Kina som uppmanar Nordkorea till att sluta med kärnvapentester. USA:s president Donald Trump gläds åt att både Kina och Ryssland stöder de nya sanktionerna.

Kinas utrikesminister Wang Yi träffade sin nordkoreanska motsvarighet Ri Yong Ho vid ett möte i Manila under söndagen och berättade att samtalet varit uttömmande.

LÄS MER: FN:s säkerhetsråd inför nya sanktioner mot Nordkorea

– Kina uppmanar Nordkorea att hantera de nya sanktionerna som säkerhetsrådet just beslutat om med lugn, och inte fatta förhastade beslut och göra något som missgynnar förhållandet till omvärlden, exempelvis ett nytt kärnvapentest, säger Wang Yi enligt nyhetsbyrån Reuters.

Under lördagen röstade FN:s säkerhetsråd enhälligt för att införa nya hårdare sanktioner mot Nordkorea.

Både Kina och Ryssland bakom sanktioner

Sanktionerna är ett svar på landets provsprängningar och robottester och innebär bland annat totalt exportförbud på kol, järn, järnmalm, bly, blymalm, fisk och skaldjur.

USA:s president Donald Trump har twittrat om sanktionerna och gläds åt att både Kina och Ryssland står bakom de nya åtgärderna.

USA:s president Donald Trump kommenterar beslutet på Twitter: ”FN:s säkerhetsråd röstade precis 15-0 för sanktioner mot Nordkorea. Kina och Ryssland röstade med oss. Väldigt stor ekonomisk inverkan!” Foto: Twitter/Skärmdump

Kraftigaste reaktionen någonsin

Susan Thornton, USA:s toppdiplomat i Asien, har meddelat att USA kommer att kontrollera att Kina verkligen genomför straffåtgärderna.

– Vi vill säkerställa att Kina fortsatt helt och fullt implementerar sanktionerna, säger hon till Reuters.

LÄS MER: USA: Kan stoppa Nordkorea med militära medel ”om vi måste”

”Sanktionerna mot Nordkorea förväntas eliminera så mycket som en tredjedel av Nordkoreas exportintäkter”, skriver USA:s FN-ambassadör Nikki Haley på Twitter. Foto: Twitter/Skärmdump

Enligt USA:s FN-ambassadör Nikki Haley är det här den kraftigaste reaktion som någonsin tagits mot ett lands missiltester.

”Hoppas fisken går till de undernärda”

Carl Skau, ambassadör och biträdande representant för Sverige i säkerhetsrådet, säger att det nu är viktigt att sanktionerna verkligen genomförs.

– Förhoppningen är att Norkorea fortsätter fiska, men att fisken och skaldjuren kan gå till folk som är undernärda, säger Carl Skau, Sveriges ambassadör och biträdande representant i säkerhetsrådet. Foto: TT

Sanktionerna, som slår hårt mot Nordkoreas export för att landet inte ska kunna finansiera sitt vapenprogram, förbjuder bland annat export av fisk.

– Förhoppningen är att de fortsätter fiska, men att fisken och skaldjuren kan gå till folk som är undernärda, säger Carl Skau till TT.

Sanktionerna mot Nordkorea uppskattas eliminera så mycket som en tredjedel av Nordkoreas exportintäkter, vilket motsvarar över en miljard dollar (cirka åtta miljarder kronor).

Fakta: Nya sanktioner mot Nordkorea

Visa

Totalt exportförbud för kol, som är Nordkoreas största exportvara.

Totalt exportförbud för järn, järnmalm, bly, blymalm, fisk och skaldjur.

Förbud för nya företagssamarbeten med Nordkorea, liksom nyinvesteringar i befintliga företagssamarbeten.

Nio nordkoreanska personer och fyra företag och organisationer läggs till FN:s sanktionslista, däribland Nordkoreas främsta valutahandelsbank.

Förbud för länder att ta emot arbetskraftsinvandrare från Nordkorea.

FN-sanktionerna mot Nordkorea är de sjunde i sitt slag sedan diktaturen genomförde sitt första kärnvapentest 2006.

Källa: AFP

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer