Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kritiken mot Sverige efter koranbränningarna är hyckleri, menar kinakännaren Jojje Olsson. Foto: SVT/BBC

Kinakännaren om fördömandet mot Sverige efter koranbränningarna: Dubbelmoral

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken mot Sverige efter koranbränningarna har varit hård från islamiska samarbetsorganisationen OIC. Det är hyckleri, menar Kinakännaren Jojje Olsson. 

– Samtidigt som man reagerar väldigt starkt på vad enstaka dårar gör i Sverige så vänder man helt bort blicken från vad som sker mot muslimer i Kina. 

Sommarens koranbränningar i Sverige har väckt starka reaktioner och lett till omfattande protester i den muslimska världen. Den islamiska samarbetsorganisationen, med representanter från 57 länder, har krävt att Sverige vidtar åtgärder.  

I kinesiska Xinjiang har tusentals moskéer förstörts och uppemot en miljon muslimer har placerats i omskolningsläger som kan liknas vid koncentrationsläger, enligt FN:s rasdiskrimineringskommitté. Något som varit känt sedan länge, men aldrig fördömts av OIC.

Utrikesbyrån

– I västra Kina för man från kinesiskt håll en kampanj för att utrota hela den kulturella och religiösa identiteten för de muslimska minoriteterna. Det räcker med att du äger eller har läst en Koran för att dömas till långa fängelsestraff, säger journalisten och Kinakännaren Jojje Olsson.

”Handlar om pengar”

FN kritiserar Kina för att begå brott mot mänskligheten i Xinjiang, medan Kina hävdar att man för en kamp mot terrorister. Att den islamiska samarbetsorganisationen OIC inte har fördömt Kina handlar om att man låter sig tystas, menar Jojje Olsson. 

– Det handlar om pengar. Men det handlar också om att många av de muslimska länderna själva är diktaturer och därför inte vill uppmärksamma övergrepp som i mångt och mycket liknar de övergrepp som de själva begår, ofta mot delar av den egna befolkningen.

Han får medhåll av statsvetaren och konfliktforskaren Marco Nilsson.

– Det enkla svaret är att Kina har stor ekonomisk makt. Många länder är ekonomiskt beroende av Kina och skulle det bli svåra ekonomiska följder skulle det påverka deras stabilitet.

Träffad företrädare

Sveriges utrikesminister Tobias Billström har träffat företrädare för OIC och ska besöka medlemsländerna. Jojje Olsson hoppas att Billström ska våga ifrågasätta OIC:s agerande. 

– Det finns en dubbelmoral här som visar att det inte helt och hållet är religiös kritik, för då hade ju OIC också kritiserat vad som sker i Kina. Det är snarare en politisk kritik. Jag tycker att man måste nämna den här ofattbara dubbelmoralen.

SVT Nyheter har sökt OIC utan framgång.

Klicka på klippet för att höra Jojje Olsson berätta mer om situationen i Kina och se mer i Utrikesbyrån: Skenheliga reaktioner? på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet