Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur stort inflytande har OIC? Hör professorn om organisationen och vad fördömandet kan få för effekt. Foto: SVT/AFP

Professorn om OIC:s fördömande: Inte otänkbart att det kommer att ske markeringar

Publicerad

Koranbränningarna har skadat bilden av Sverige i många muslimska länder och den islamiska samarbetsorganisationen OIC har fördömt aktionerna. Skulle bilden bli bestående kan det få konsekvenser för Sveriges ekonomiska och politiska relationer med muslimska länder. Det menar Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi vid Uppsala universitet.

I måndags fördömde OIC koranbränningarna i Sverige och Danmark och de 57 medlemsländerna enades om åtgärder som svar. Dessa inkluderar ”nödvändiga insatser på politisk nivå, inklusive att kalla upp ambassadörer för överläggningar samt ekonomiska, kulturella eller andra åtgärder”.

– Man öppnar för att enskilda medlemsstater kan gå vidare med ekonomiska eller politiska sanktioner mot Sverige, som till exempel bojkott av svenska produkter. Det kan skada Sveriges ekonomiska intressen, säger Mohammad Fazlhashemi.

Om det kan komma sanktioner mot Sverige är svårt att veta säkert. Nya koranbränningar kan förvärra läget, enligt honom.

– Allt hänger på hur saker och ting utvecklas.

Sverigebilden skadad

Att en organisation med så många stater fördömer Sverige skadar Sverigebilden utomlands, menar Fazlhashemi.

– Sverige framställs som ett land som är islamofobiskt mot den egna muslimska minoriteten.

Det har skapat ett tryck på Sverige som man måste förhålla sig till, enligt honom. Samtidigt säger han att flera av medlemsländerna i OIC är ickedemokratiska och auktoritära stater.

– Flera av dessa stater bryter mot grundläggande mänskliga rätttigheter. Det blir svårt för Sverige att vika sig för kritik som kommer från dem.

Kan trigga människor som vill gå längre

Att aktionerna skulle skyddas av yttrandefriheten i Sverige är svårt att förstå för många i OIC:s medlemsländer, menar Fazlhashemi.

– Även akademiker i muslimska länder påminner om nazisternas historia i Europa när man brände böcker. De undrar hur man i yttrandefrihetens namn kan försvara bokbränning.

Fazlhashemi lyfter risken att den försämrade bilden av Sverige inte bara stannar vid statliga aktörer, utan att den kan trigga igång människor som vill gå ännu längre.

 – Det kan trigga igång ensamageranden eller våldsbejakande organisationer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Twitter/TT/Oscar Olsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.